Українська правда

НОВИНИ

Кандидатів у президенти закликають розкрити донорів і свої доходи
11.02.2019 13:14
Рух "Чесно" закликає кандидатів у президенти України оприлюднити інформацію про походження коштів для застави, своїх "донорів", а також декларації за 2018 рік.

Рух "Чесно" закликає кандидатів у президенти України оприлюднити інформацію про походження коштів для застави, своїх "донорів", а також декларації за 2018 рік.

Організація нагадує, що закон зобов’язує кандидатів подати до Центральної виборчої комісії проміжні фінансові звіти за 5 днів до виборів.

"Оскільки такі звіти будуть оприлюднені в останній момент, виборці не матимуть змоги вчасно ознайомитися із цією інформацією, а отже зробити зважений поінформований вибір під час волевиявлення", – зазначає "Чесно".

Тому рух звертається до кандидатів у президенти з вимогою опублікувати:

- інформацію про походження коштів грошової застави;

- імена донорів та суми внесків по мірі надходження коштів на виборчі фонди;

- декларації за 2018 рік, оскільки до ЦВК вони подавали декларації за 2017 рік, бо виборча кампанія стартувала 31.12.2018.

"Ми закликаємо всіх кандидатів, які сповідують принципи прозорості та підзвітності, щотижня оприлюднювати на власних веб-сайтах та/чи соцмережах інформацію про походження коштів на ведення виборчої кампанії вже зараз, не чекаючи встановлених законом термінів", – пояснили в "Чесно".

Також рух закликав кандидатів оприлюднити прізвища та суми "внескодавців" на заставу.

Крім того, громадські активісти вважають, що декларації кандидатів за 2018 рік мають бути доступні для громадськості за місяць до волевиявлення громадян, тобто до кінця лютого.

"Чесно" наголошує: "Відповідно до закону "Про захист персональних даних", прізвище, ім’я, патронім, область чи місто проживання, а також суми пожертв не є конфіденційною інформацією, а тому можуть бути оприлюднені".

"Фінансові звіти політичних партій, що подаються до НАЗК та потім розміщуються у відкритому доступі, містять саме таку інформацію про донорів", – уточнює рух.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"