Українська правда

НОВИНИ

"Опора" побачила ознаки підкупу в безкоштовних концертах Зеленського
11.02.2019 10:54
Громадянська мережа "Опора" вказує, що безкоштовний концерт Володимира Зеленського на вихідних в Ужгороді можна розцінювати як підкуп виборців, оскільки шоумен є кандидатом у президенти.

Громадянська мережа "Опора" вказує, що безкоштовний концерт Володимира Зеленського на вихідних в Ужгороді можна розцінювати як підкуп виборців, оскільки шоумен є кандидатом у президенти.

Про це йдеться у повідомленні активістів.

Зазначається, що 9 лютого, в Ужгороді відбувся концерт Студії "Квартал 95" за участі Зеленського. Концерт гумористів був анонсований заздалегідь, квитки на нього можна було купити на сайті та у касах театру. Ціни на квитки коливалися у межах від 350 до 1950 гривень. Однак того ж дня, за 3 години до заявленого концерту, пройшов ще один, вхід на який був виключно за запрошенням.

Попереднього публічного анонсу свята не було, як можна було отримати запрошення – достеменно невідомо. Обидва заходи пройшли у залі Закарпатського обласного муздрамтеатру.

На концерт, який почався о 17:00, могли зайти лише за запрошенням, які мали змогу отримати заздалегідь учасники АТО та члени їхніх сімей, люди з інвалідністю тощо.

У коментарі місцевим журналістам, сам Зеленський зазначив, що такі благодійні концерти вони проводять регулярно, однак "раніше вони про це не розповідали, бо їх не запитували, а піаром команда не займалася". Зі слів кандидата, це для них традиційно - безкоштовний концерт вдень, а ввечері - комерційний.

"У факті організації безкоштовного концерту можуть вбачатися ознаки порушенням правил ведення виборчої кампанії з боку кандидата Зеленського" – зазначає координатор спостереження за виборами "Опори" у Закарпатській області Ярослав Гулан. 

"Кандидату заборонено надавати виборцеві на пільгових умовах товари чи послуги і при цьому згадувати його ім’я. Проведення безкоштовного концерту за участю кандидата у президенти може сприйматися саме як надання виборцеві послуг, а це вже містить ознаки підкупу виборців", – зазначив він.

Під час платного концерту, який був анонсований заздалегідь, спостерігачка "Опори"  агітації не зафіксувала. 

Водночас "Опора" виявила агітацію за кандидата у президенти Зеленського на концертах в Одеській області.

Зокрема 7 лютого в Білгороді-Дністровському відбулися два концерти "Ліги сміху". Спостерігачам "Опори"  стало відомо, що після завершення глядачі отримали примірник друкованої продукції, що містила символіку передвиборчої кампанії Зеленського.

Друкований матеріал передвиборчої агітації не містив даних про замовника, тираж та виготовлювача продукції, що є прямим порушенням вимог ч. 16 ст. 63 Закону України "Про вибори президента". Окрім того, відсутність таких відомостей на агітаційній продукції може свідчити про те, що її виготовлення могло бути профінансовано не з виборчого фонду, хоча ч. 3 ст. 37 Закону забороняє фінансування передвиборчих агітаційних заходів чи матеріалів передвиборчої агітації не з виборчого фонду кандидата.  

Окрім того, спостерігачам стало відомо, що на одному з концертів були присутні глядачі (вчителі, учасники АТО), які отримали запрошення на відвідування концерту на безоплатній основі.

Також у місті Чорноморськ 6 лютого відбувся концерт гумористичного шоу "Ліга сміху", перед початком якого глядачам продемонстрували відеоролики про вибори та звернення кандидата у президенти Зеленського.

Як повідомляють спостерігачі громадянської мережі в Одеській області, відео містило ознаки передвиборної агітації.

Читайте також: Вибори президента України 2019: цифри, дати і кандидати

Що треба знати виборцю про Володимира Зеленського

Нагадаємо:






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"