Українська правда

НОВИНИ

Захоплений РФ моряк Лісовий заявив росіянам, що він є військовополоненим
16.12.2018 05:08
Член екіпажу захопленого росіянами у Чорному морі рейдового буксира "Яни Капу" Володимир Лісовий заявив, що визнає себе військовополоненим.

Член екіпажу захопленого росіянами у Чорному морі рейдового буксира "Яни Капу" Володимир Лісовий заявив, що визнає себе військовополоненим.

Про це повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов.

Він зазначив, що військовополоненого у російському СІЗО відвідав один із адвокатів команди захисників українських моряків.

За його словами, зустріч відбулася 14 грудня в кабінеті слідчого у Слідчому управлінні ФСБ РФ до початку слідчих дій.

"Володимир почуває себе добре, ніяких скарг або прохань не висловлював. Передачу йому віддали. За його словами, він на даний момент не має потреби ні в чому. Як і інші моряки, яких раніше змогли відвідати адвокати нашої команди, Лісовий заявив, що вважає себе військовополоненим", – написав Полозов.

Читайте також: 

Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

25 листопада у Чорному морі прикордонні катери ФСБ РФ протаранили та відкрили вогонь на ураження по корабельній групі ВМС України.

Росіяни захопили 2 українських катери, 1 буксир та 24 українських військовослужбовців. Троє з українських моряків зазнали поранень. Усіх затриманих моряків та співробітників СБУ, які були на борту, було заарештовано. Їм висунули звинувачення у порушенні кордону.

Заарештованих українців етапували до Москви у СІЗО "Лефортово", трьох поранених утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матросская тишина".

За словами уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, статус українських моряків як військовополонених, згідно з Женевською конвенцією, передбачає "особливу" модель звільнення.

В РФ заявили, що українські моряки, взяті у полон після обстрілу їхніх кораблів у Чорному морі, залишаться під вартою в РФ як мінімум до завершення судових процедур.

12 грудня уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова повідомила, що українські консули завершили візити до полонених українських моряків, захоплених Росією у Керченській протоці, зокрема 5 моряків відвідали лише 12 грудня.

Адвокат Едем Семедляєв після зустрічі зі своїм підзахисним - командиром рейдового буксира "Яни Капу" Олегом  Мельничуком - повідомив, що той відмовився давати свідчення російському "слідству" і нагадав росіянам, що є військовополоненим.  

Командир захопленого росіянами українського судна "Нікополь" Богдан Небилиця під час допиту також заявив, що є військовополоненим.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"