Українська правда

НОВИНИ

В Опоблоці заявили про загрозу "великого церковного розколу" через рішення Синоду
12.10.2018 01:23
Нардеп від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський заявив, що рішення Синоду Вселенського патріархату про підтримку надання автокефалії Українській церкві "загрожує великим церковним розколом у православному світі".

Нардеп від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський заявив, що рішення Синоду Вселенського патріархату про підтримку надання автокефалії Українській церкві "загрожує великим церковним розколом у православному світі".

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна", передає прес-служба "Опозиційного блоку".

За словами Новинського, рішення Синоду продиктовані виключно політичними мотивами.

"Протягом найближчих 100-200 років ні про яку єдність православ'я не може бути й мови. Тут виключно політичні мотиви як української сторони, так і Вселенського патріарха.

Це все одно, якби сьогодні Велика Британія скасувала незалежність Індії", - заявив нардеп.

Крім цього, він стверджує, що Вселенський патріархат не має права знімати анафему з патріарха Філарета.

"Згідно з церковними законами, анафему може зняти тільки та церква, яка її накладала. Скасовувати ці закони не може ні патріарх Варфоломій, ні будь-які інші патріархи. Скасовувати або змінювати церковні закони може тільки Вселенський собор.

А те, що сталося, - це все одно що, якби Печерський суд скасував рішення американського суду. На Філареті лежить страшний гріх розколу. Цей гріх змивається тільки покаянням цієї людини", - сказав Новинський.

За словами політика, термін давності суперечок з питання скасування документа про приєднання Київської метрополії до Російської церкви від 1686 року минув ще 300 років тому.

"За тими же церковними законами, термін давності суперечок з приводу кордонів метрополій щодо того, як приєднувалася церква і з яких причин, становить 30 років. Минуло 330 років. 

За цей час багато що змінилося. Київська метрополія, яка була в тих межах, становить 1/3 від нинішньої території України. Тоді не було ні Одеської, ні Херсонської, ні Миколаївської, ні Кримської, ні Донецької, ні Харківської єпархії у складі метрополій. Що з цим робити?", - додав він.

У четвер Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

В УПЦ МП зажадали анафеми для Варфоломія за рішення по Україні.

РПЦ погрожує розірвати зв’язки із Константинополем через томос для України.

В УПЦ КП сподіваються на отримання томосу вже в листопаді.

Читайте також: Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"