Українська правда

НОВИНИ

Синод зняв анафему з Філарета і Макарія й визнав їх канонічними
11.10.2018 15:29
Синод Вселенського Патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Синод Вселенського Патріархату зняв анафему з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та визнав їх канонічними.

Про це повідомляє відоме грецьке релігійне видання ORTHODOXIA.INFO з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що обидва предстоятелі направили Вселенському патріарху свої прохання про апеляцію, які були прийняті, після чого було прийнято таке рішення.

Проте, у виданні додають, що деталі та умови такого кроку поки невідомі.

Як повідомив у Facebook Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник УПЦ КП Євстратій Зоря, інформація про це надійшла одразу з кількох джерел.

"Чекаємо на офіційне оголошення від Священного Синоду", - додав він.

Нагадаємо, 9 жовтня у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос щодо автокефалії української православної церкви. 11 жовтня – третій і останній день триденного засідання Синоду.

Питання томосу мають обговорити після звіту екзархів.

Як повідомлялось, 17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

В УПЦ МП назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

31 серпня у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

Вселенський патріарх Варфоломій повідомив предстоятелю РПЦ, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Читайте також:

"Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Патріарх Філарет: Якщо томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"