Українська правда

НОВИНИ

Киян попередили про штрафи за спалювання листя й сміття
19.09.2018 11:50
Спалювання листя є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану міста та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства.

Спалювання листя є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану міста та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства.

За нього передбачено адміністративний штраф і для громадян, і для компаній, повідомляє управління екології та природних ресурсів КМДА.

"При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Разом із димом у повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року", – зазначив начальник управління Андрій Мальований.

"Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря", – додав він.

"Спалювання листя у Києві заборонено Правилами благоустрою міста. Тому ми закликаємо киян та відповідні служби запобігати спалюванню листя не лише в парках та скверах, а і на прибудинкових територіях, адже у тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що може викликати у людини ракові захворювання", – заявив Мальований.

Із листям згорають корисні комахи, які зимують, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту, зазначають у КМДА.

Крім того, знищується насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння, у 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

За ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн) і на посадових осіб суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"