Українська правда

НОВИНИ

Варшава обурена "не дуже дружнім" кроком Берліна щодо української активістки
14.09.2018 14:06
Польща вважає безпідставним рішення Німеччини видати візу українській активістці, якій Варшава заборонила в’їзд до Шенгену.

Польща вважає безпідставним рішення Німеччини видати візу українській активістці, якій Варшава заборонила в’їзд до Шенгену.

Про це заявив глава Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський, пише "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

Президент Польщі Анджей Дуда провів з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром розмову у зв’язку зі слуханнями у Бундестазі на тему порушення законності у Польщі та Угорщині. Дуда, зокрема, згадав про участь у дискусії віце-президента польського фонду "Відкритий діалог" Людмили Козловської, яку 14 серпня Варшава депортувала, заборонивши їй в'їзд до країн Шенгенської зони.

За словами Щерського, Дуда сказав президенту Німеччини, що подібні заходи не сприяють розвитку добрих польсько-німецьких відносин та довірі між країнами. 

"Зведення наклепів у парламенті іншої держави на польську владу за те, що вона реалізує виборчу програму, що отримала демократичну легітимізацію з боку суспільства, на погляд президента, суперечить європейським цінностям. Президент Німеччини пообіцяв поцікавитися цим питанням", – сказав Щерський.

Козловська заявила, що її депортація - це особиста помста Маріуша Камінського, колишнього глави Центрального антикорупційного бюро, її чоловіку Бартошу Крамеку, голові ради фонду "Відкритий діалог".

Крамек - відомий акціями протесту перед Сеймом і судами активіст, який бореться за громадянські права. У липні минулого року він опублікував на своїй сторінці у Facebook маніфест із закликом "скинути уряд" правлячої партії "Право і справедливість (PiS). Відтоді фонд перебуває у стані перманентного конфлікту з урядом.

Департамент контррозвідки Агентства внутрішньої безпеки Польщі пояснював, що депортація обумовлена "істотними сумнівами" щодо фінансування фонду "Відкритий діалог". Польські журналісти пишуть, що фундація "Відкритий діалог" спонсорується і керується громадянами РФ.

Йдеться про те, що Козловська сама родом зі Севастополя і отримала російське громадянство після анексії Криму Москвою. Серед спонсорів та частини керівників фундації нібито також є особи, які мають російські паспорти, регулярно відвідують Москву, зустрічаються з російськими високопосадовцями і навіть є власниками бізнесу в окупованому Криму. Головним спонсором фундації "Відкритий діалог" виявився брат Людмили Козловської – Петро Козловський, зазначив польський журналіст-розслідувач Ярослав Якімчик.

Козловську запросили німецькі парламентарі взяти участь у слуханні в Бундестазі під назвою "Права людини в небезпеці - ліквідація законності в Польщі та Угорщині". Вона прибула до Берліна всупереч забороні Польщі. Вона отримала національну візу через "національний інтерес Німеччини", зазначають ЗМІ.

У МЗС Польщі заявили, що віце-міністр закордонних справ Анджей Папєж зустрівся у четвер з послом Німеччини Рольфом Нікелем у зв’язку із видачею його країною Козловській короткотермінової візи. Під час зустрічі заступник очільник дипломатичного відомства наголосив, що Варшава вважає видачу візи була "безпідставною".

"Рішення про внесення пані Козловської до SIS (Шенгенської інформаційної системи) було прийняте на підставі інформації, отриманої від Агентства внутрішньої безпеки. Зібраний матеріал не залишає сумнівів щодо непрозорості джерел, з яких фінансується фонд "Відкритий діалог". Польські спецслужби отримали також важливу інформацію від партнерських служб", - пояснили в МЗС Польщі.

За повідомленням МЗС Польщі, голова Агентства внутрішньої безпеки переказав німецьким спецслужбам та поліції "детальну інформацію", на підставі якої було прийняте рішення про внесення Козловської до SIS. Лист з інформацією у цій справі Варшава надішле партнерським спецслужбам усіх країн Шенгенської зони.

"Німеччина – це демократична держава, вона може запрошувати різних людей, звісно, вона має на це право, але, напевно, ми сприймаємо цей крок як не дуже дружній щодо наших дій. Ми надамо нашим партнерам додаткову інформацію про це", – заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

За даними журналіста Якімчика, фундацію "Відкритий діалог" фінансує людина, що має бізнес в Росії і партнерів у російському військово-промисловому комплексі. Зокрема, він нібито співпрацює з підприємствами, що будують найсучасніші російські військові підводні човни. Завдяки фінансовим документам стало можливим відстежити зв’язки Козловського з такими компаніями, каже він.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"