Українська правда

НОВИНИ

За кілька місяців чи років більшість вірян УПЦ МП будуть у єдиній церкві – Зоря
14.09.2018 11:52
Після оголошення про надання автокефалії православній церкві в Україні, у Києві мають скликати об'єднавчий собор і обрати предстоятеля, який від імені єдиної церкви отримає томос, після цього почнеться перехід у єдину церкву.

Після оголошення про надання автокефалії православній церкві в Україні, у Києві мають скликати об'єднавчий собор і обрати предстоятеля, який від імені єдиної церкви отримає томос, після цього почнеться перехід у єдину церкву.

Про це в інтерв’ю "Українській правді" повідомив речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря).

Він відзначив, що 9-11 жовтня очікується найближче засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому, ймовірно, екзархи озвучать свій звіт про проведену в Україні роботу.

"Якщо синод буде готовий, то в жовтні він би мав прийняти рішення. Яке рішення ми від нього очікуємо? Ми очікуємо від нього два рішення. Це канонічна реабілітація патріарха Філарета і рішення про надання томосу", - сказав Зоря.

Він додав, що після того, як буде оголошено про надання томосу, то в Києві мають скликати об'єднавчий собор за участю представництво від Вселенського патріарха.

"Перед цим собором стоятимуть, по суті, два завдання. Завдання перше – об'єднатися в єдину церкву. Завдання друге – обрати предстоятеля", - сказав Зоря.

Архієреї Київського патріархату будуть висувати і підтримувати на цю посаду кандидатуру патріарха Філарета. 

"Після виборів, коли вже буде обраний предстоятель єдиної церкви, він від її імені повинен отримати томос. Чи це буде одразу на соборі, чи це буде якось згодом – це вже технічні деталі. У будь-якому разі ми зі свого боку налаштовані зробити все для того, щоб усі ці речі завершилися до кінця цього року. Чим швидше, тим, очевидно, краще", - сказав Зоря.

Після цього, за його словами, розпочнеться перехід у єдину церкву.

"Кожен єпархіальний архієрей, який підписав звернення до Вселенського патріарха, представляє свої єпархії. Тому очевидно, що вони, у тому числі єпископи Московського патріархату, будуть входити в єдину церкву зі своїми єпархіями", - сказав Зоря.

При цьому він пояснив, що якщо парафії, які зараз належать до їхніх єпархій, не бажатимуть входити в єдину церкву, то це їхнє право.

"Коли буде томос, коли буде єдина церква, ми продовжимо роз'яснювати віруючим і духовенству, які зараз підпорядковані Московському патріархату, чому їм варто прийняти рішення про перехід у єдину церкву", - сказав речник Київського патріархату.

Він прогнозує, що впродовж "ближчих місяців, можливо, років переважна більшість тих, хто зараз є у складі Московського патріархату, будуть у новій єдиній церкві".

Коли українським православним варто чекати проголошення автокефальної церкви, чому слід зняти анафему з патріарха Філарета та як можна буде перейти з Московського патріархату у помісну українську церкву, читайте в інтерв'ю речника Київської патріархії "Українській правді".

Нагадаємо, 31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь". 

Також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП заявили, що варто скликати Собор через екзархів Константинополя.

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

Читайте також: "Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"