Українська правда

НОВИНИ

Українцю Грибу в Росії інкримінують застарілу статтю
23.07.2018 12:11
У Ростові-на-Дону розпочалося перше засідання по суті у справі українця Павла Гриба, якого звинувачують у сприянні тероризму.

У Ростові-на-Дону розпочалося перше засідання по суті у справі українця Павла Гриба, якого звинувачують у сприянні тероризму.

Про це повідомляє Громадське радіо.

"На засіданні присутня мати Павла Марія Гриб… Присутні також український консул та українські і російські журналісти", – зазначає видання.

На засіданні в понеділок прокуратура зачитувала обвинувальний акт. Але адвокат Павла Марина Дубровіна припустила, що на першому засіданні можуть заслухати і свідків.

Процес розпочали у відкритому режимі. Знімати та фотографувати дозволяють підозрюваних та захисників.

Українському в'язню інкримінують "схиляння до теракту". За версією обвинувачення, Гриб під тиском Стефана Капіноса, з яким познайомився у 2013 році, схиляв російську школярку Тетяну Єршову з Сочі виготовити та підірвати вибухівку. Дівчинка нібито не любила "вчителів, учнів та усіх росіян". Спілкувались вони нібито скайпом.

Сам Гриб не визнає обвинувачень, на суді він спілкується українською.

"Я повністю незгоден з обвинуваченням. Оскільки під час ведення слідства були допущені критичні помилки, які не дозволяють обґрунтувати це обвинувачення для того, аби мати підстави для притягнення до відповідальності", – заявив українець.

Один із суддів під час засідання звернув увагу, що в обвинувальному акті вказана стара редакція статті 205 КК РФ, за якою обвинувачують Павла. Стаття передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вже не діє.

Прокурор заявив, що це помилка, а він має на увазі нову редакцію цієї статті, за якою обвинувачуваному загрожує до 10 років колонії. Через це суд вирішує, чи повертати обвинувальний акт в прокуратуру.

Раніше повідомлялося, що під час етапування в Ростов-на-Дону Павла Гриба жорстоко побили інші ув'язнені.

Проте адміністрація СІЗО заявила, що не знайшла слідів побиття юнака.

1 липня Грибу виповнилося 20 років.

Російський суд розпочав розгляд кримінальної справи проти Гриба 3 липня. Тоді повідомлялось, що засідання будуть закритими.

Однак пізніше стало відомо, що судитимуть українця таки у відкритому режимі.

Павло Гриб зник 24 серпня 2017 року у Білорусі.

За його словами, на автостанції Гомеля його викрали невідомі люди в цивільному і передали іншим невідомим людям у якомусь лісі. Більше доби його тримали в приміщенні без вікон, після чого відвезли до Смоленської області, де "законно" оформили арешт.

Гриб страждає від портальної гіпертензії та потребує щоденного прийому спеціальних ліків, ЄСПЛ кілька разів просив Росію надати інформацію про його стан здоров'я.

Генконсульство України також неодноразово направляло звернення до російської сторони про можливість обстеження юнака.

Проте, так і не отримавши відповіді, Україна вирішила самовільно відправити групу лікарів, яких до українця не пустили.

В РФ відповідали, що в українця Гриба немає проблем зі здоров’ям.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"