Українська правда

НОВИНИ

У справі Януковича вже з’явилась "зрада військових і штурм бронетехніки"
16.07.2018 11:36
Колишній начальник служби безпеки президента Віктора Януковича Костянтин Кобзар заявив, що в лютому 2014 року штурмувати маєток екс-президента їхало 10 одиниць броньованої техніки з військової частини "Десна".

Колишній начальник служби безпеки президента Віктора Януковича Костянтин Кобзар заявив, що в лютому 2014 року штурмувати маєток екс-президента їхало 10 одиниць броньованої техніки з військової частини "Десна".

Про це він розповів 16 липня на допиті в Оболонському райсуді Києва у справі про державну зраду Януковича.

Кобзар свідчить за допомогою відеозв'язку з окупованого Криму.

Він розповідав на суді про події вечора 21 лютого, коли Янукович на вертольоті покинув Межигір’я.

За його словами, штурмувати резиденцію приїхали автобуси з радикалами.

"Під’їхав Павленко (екс-начальник штабу служби безпеки Януковича - УП), він доповів, що їх там ледь не 10 тисяч. Почалися заклики до штурму резиденції. Павленко сказав, що туди завозили алкогольні напої", - заявив Кобзар.

"Зателефонував Шуляк (екс-командувач Внутрішніх військ - УП) і розповів, що з військової частини "Десни" виїхала бронетехніка в кількості 10 одиниць в сторону резиденції президента", - додав він.

Кобзар пояснив, що, ймовірно, Шуляк інформацію отримав від товаришів по службі.

"Десь за місяць до цього, ходили розмови, що, скоріш за все, збройні сили, частково, зрадили президента Януковича", - сказав свідок.

Також Кобзар заявив, що слова Шуляка підтвердили "зраду" і порівняв її з планом "Чаушеску".  

Прокурор обвинувачення Руслан Кравченко перепитав Кобзаря і попросив конкретизувати слова про зраду військовослужбовців.

"Хто саме вам і що доповідав? Який саме командир батальйону зрадив і поїхав на бронетехніці в сторону Києва?", - запитав прокурор.

"Командир батальйону, то я сам визначив, тому що 10 одиниць це не вище рівня командира батальйону. Прізвища і звання його я не знав. Отримав я цю інформацію від генерала-лейтенанта Шуляка", - відповів Кобзар.

Потім Кобзар уточнив, що розмови про зраду військовослужбовців не підтверджені.

16 липня суд продовжив слухати справу про держзраду Януковича.

На минулому засіданні 26 червня суд допитав колишню радницю Віктора Януковича, екс-депутатку від "Партії регіонів" Ганну Герман.

На засіданні 22 червня допитували екс-охоронця Януковича Сергія Бернацького, який заявив, що в Крим прилітали міністр МВС Арсен Аваков і голова СБУ Валентин Наливайченко з "Альфою" і "іноземними бойовиками" для взяття в полон або ліквідації Януковича. А також, що якби президент не втік, почалась би велика війна.

Як повідомлялося, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року у суді зачитали обвинувальний акт у справі про сприяння російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

5 липня 2017 року Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі в справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

Але 11 грудня адвокат Віталій Сердюк, який бере участь у процесі щодо розстрілів на Майдані, знову почав захищати Януковича у справі про держзраду.

З того часу суд допитує свідків.

У січні захист подавав список із 35 осіб, яких просив допитати у суді у якості свідків.

Суд планує завершити дебати у справі Януковича у липні.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"