Українська правда

НОВИНИ

На Донбасі використовують перемир'я, щоб підготуватись до військових дій - Хуг
14.02.2018 16:13
Сторони конфлікту на Донбасі використовують періоди затишшя для того, щоб копати нові окопи та мінувати територію.

Сторони конфлікту на Донбасі використовують періоди затишшя для того, щоб копати нові окопи та мінувати територію.

Про це сказав перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг в інтерв’ю "Голосу Америки" у Лондоні.

За його словами, з майже чотирирічного досвіду роботи на Донбасі він робить висновок, що досі немає ознак перелому у тенденціях і "сторони зберігають готовність вступати у конфлікт без затримок".

"Гірше навіть те, що у часи відносного затишшя сторони використовують цю можливість не для того, що відвести зброю і розвести сили, а навпаки - просуваються вперед ближче одні до одних, копають нові окопи, закладають нові міни", - сказав Хуг.

Він додав, що ОБСЄ ймовірно бачить "лише верхівку айсберга", бо по обидва боки лінії розмежування спостерігачів сприймають як проблему.

"Нас часто зупиняють під час виконання завдань. Це можуть бути пасивні перешкоди: мінні поля, або інші бар'єри, але є також випадки й активного втручання у наше патрулювання", - розповів представник місії.

"Нас зупиняють на пропускних пунктах і не пропускають, нам погрожують. У найбільш серйозних випадках нас намагаються залякати використовуючи зброю", - зазначив він.

Хуг додав, що найчастіше тиск чинять саме бойовики окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Представник ОБСЄ заявив, що вплив місії на Донбасі досить обмежений, але СММ там для того, "щоб створювати умови для діалогу, а припиняти вогонь, розміновувати, відводити озброєння - це обов’язок тих, хто пообіцяв це зробити".

При цьому він вважає потрібною роботу бригад спостерігачів місії на Донбасі.

"Той факт, що 40 тисяч осіб щодня переходять лінію розмежування, дуже багатообіцяючий. Не всюди у випадках конфліктів смугу перетинають так часто. Переважно контактна лінія є межею розділу, а у цьому конфлікті це не так", - сказав він. Хуг додав, що попри періоди припинення вогню на Донбасі ситуація далека від мирної і бойові дії можуть спалахнути в будь-який час.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"