Українська правда

НОВИНИ

МЗС вимагає звільнити незаконно засуджених в РФ Карпюка і Клиха
27.05.2016 02:43
Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії скасувати вирок українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, засудженим в Чечні.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії скасувати вирок українцям Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, засудженим в Чечні.

Про це йдеться в заяві МЗС.

"МЗС України вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного рішення та звільнення Миколи Карпюка та Станіслава Клиха", - наголошується в повідомленні.

У МЗС також назвали справу проти Карпюка і Клиха "апогеєм продовження російською владою політичного переслідування громадян України з активною проукраїнською громадянською позицією в умовах триваючої агресії з боку Російської Федерації проти України".

"Цей вирок є черговим безперечним доказом того, що в сучасній Росії відсутнє незалежне правосуддя", - відзначили в міністерстві.

У МЗС підкреслили, що російська сторона відкрито демонструвала замовний характер справи. Крім того, щодо Карпюка і Клиха в ході слідчих дій неодноразово застосовувалися тортури та інші заборонені методи дізнання.

Також в МЗС вимагають від Москви звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України.

Як відомо, у четвер Верховний суд Чечні засудив Карпюка і Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Згідно з вироком, перші 10 років Карпюк проведе у в'язниці, а Клих - перші 9 років, потім обидва - в колонії суворого режиму.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами екстремістської організації "Українська національна асамблея - Українська народна самооборона" (УНА-УНСО) і в кінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"