Українська правда

НОВИНИ

Створення органу асоціації з Україною під питанням
21.11.2014 17:18
Один з консультативних органів Євросоюзу, Економічно-соціальний комітет (Екосок), заблокував створення одного з чотирьох органів, передбачених Угодою про асоціацію – Громадянської платформи асоціації (ГПА).

Один з консультативних органів Євросоюзу, Економічно-соціальний комітет (Екосок), заблокував створення одного з чотирьох органів, передбачених Угодою про асоціацію – Громадянської платформи асоціації (ГПА), вимагаючи введення до її складу представників ФРУ (контролюється командою Дмитра Фірташа) та УСПП (Анатолій Кінах).

Про це стало відомо під час засідання Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, який проходить в Батумі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Про проблеми з утворенням ГПА йдеться також в резолюції Форуму, яку було ухвалено в п’ятницю ввечері. "Європейська правда" має в розпорядженні копію документу.

Створення цього  органу передбачене інституційною частиною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Разом з Радою асоціації, Комітетом асоціації та Парламентським комітетом ГПА є двостороннім органом, який бере участь у розробці спільних рішень.

"Угоди про асоціацію з Україною, Молдовою та Грузією не передбачають жодних квот для профспілок, об'єднань роботодавців чи інших організацій. Водночас Екосок наполягає на введенні таких квот", - йдеться в документі, копію якого має "Європейська правда".

Це протистояння "може перейти у тривалу патову ситуацію… та закладає небезпеку зриву процесу створення органів асоціації", - стверджує резолюція.

Згідно з Угодою, європейська частина ГПА формується членами Екосоку, контрольний пакет в якому мають так звані "соціальні партнери" - профспілки та об’єднання роботодавців. Водночас з української сторони, згідно з угодою, цей орган формують організації "громадянського суспільства", серед них "соціальні партнери" мають меншість.

Український склад ГПА, як повідомлялося, був обраний два тижні тому. Водночас, як повідомили учасники Форуму, згодом до Києва прибули представники Екосоку, які поставили вимогу про введення до складу ГПА зареєстрованих в ЄС "соціальних партнерів" - декількох профспілок, Федерації роботодавців України та Українського союзу промисловців та підприємців.

Наразі цей орган утворений лише в Україні, але в інших країнах Східного партнерства  очікують на виникнення схожого конфлікту з Екосоком, зазначає резолюція форуму.

Форум звернувся до Єврокомісії, Ради ЄС, Європарламенту, зовнішньополітичної служби ЄС, Екосоку та урядів України, Молдови та Грузії із закликом розпочати невідкладні багатосторонні консультації щодо виходу з кризи.

Європейська правда






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"