Українська правда

НОВИНИ

ООН закликає негайно розслідувати застосування касетних бомб
24.10.2014 22:02
ООН закликає терміново розслідувати повідомлення про застосування на території східної України кластерних (касетних) боєприпасів.

ООН закликає терміново розслідувати повідомлення про застосування на території східної України кластерних (касетних) боєприпасів.

Про це йшлося під час засідання Ради Безпеки ООН у п'ятницю, повідомляє "Укрінформ".

"Нещодавні повідомлення про касетні снаряди викликають занепокоєння. Кластерні боєприпаси не повинні використовуватися в житлових районах. Їх застосування в таких умовах – це порушення Міжнародного гуманітарного права та може інтерпретуватися як воєнний злочин", - заявив помічник Генсекретаря ООН з прав людини Іван Шимонович.

Він наголосив на необхідності "швидко та ретельно розслідувати повідомлення про застосування кластерних снарядів та повідомлення про обстріли житлових районів звичайною зброєю".

Помічник генерального секретаря ООН з політичних питань і прав людини Оскар-Фернандес Тарранко, зі свого боку, теж заявив про потребу негайного розслідування цих повідомлень.

"Ті, хто є винними в цьому, мають бути притягнуті до відповідальності", - підкреслив Тарранко.

Водночас т. в.о. постійного представника України в ООН Олександр Павличенко заявив, що українські військові не застосовують заборонену зброю на Донбасі, зокрема касетні боєприпаси, і готова сприяти проведенню розслідування.

"Наші сили ніколи не застосовували заборонену зброю, в тому числі касетні боєприпаси. ОБСЄ підтвердило в середу, що немає ніяких доказів, що українські сили застосовували таку зброю. Але нам нема чого ховати, і ми готові співпрацювати з відкритим транспарентним розслідуванням", - сказав він, пише "Інтерфакс-Україна".

Крім того, представники ООН підкреслили важливість виконання всіх 12-ти пунктів Мінських домовленостей, щоб "забезпечити умови для міцного миру, відновлення та підпорядкованості".

Помічники Генсека ООН також висловили занепокоєння щодо гуманітарної ситуації на сході України в умовах наближення зими. Вони закликали міжнародну спільноту посилити зусилля в процесі допомоги біженцям та внутрішньо-переміщених осіб, щоб "вони змогли впоратися з наслідками конфлікту та підготуватися до зими".







^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"