Українська правда

Новини

Судам в Україні бракує грошей навіть на конверти
06.07.2009 09:33,  www.ПРАВДА.com.ua
Українські суди опинилися у вкрай загрозливій фінансовій ситуації.

Шляхи для вирішення проблеми є, та зволікання можуть негативно відбитися на міжнародному іміджі України, вважають експерти, передає "Німецька хвиля".

Експерт з питань судочинства Андрій Бурий стверджує, що конституційне право українця на захист у суді порушується, бо держава не виконує своїх зобов’язань щодо забезпечення цього права.

Практично усі суди нині опинилися у критичній ситуації, коли не вистачає грошей навіть на те, аби вислати елементарні повістки про слухання справи.

"Найбільша проблема – це кореспонденція, це відправлення листів, канцелярські товари, оренда приміщень. Є ситуація, що працівники суду і самі судді дають свої гроші на ці потреби, чим ризикують отримати звинувачення у корупції", - каже Бурий.

Приміром на забезпечення роботи Львівського апеляційного адміністративного суду є потреба у 1 мільйон гривень, а за півроку надійшло трохи більше 200 тисяч, каже прес-секретар суду Ольга Давид.

Щоб відправити один лист, слід заплатити за послуги пошти більше 8 гривень, а суд отримує на цю ж послугу удвічі менше грошей, зауважує Давид. Відтак, додала вона, нині заборгованість суду вже сягає більше 70 тисяч гривень, що може паралізували його роботу.

Заборгованості мають практично всі суди в Україні.

"В силу того, що немає за що надсилати кореспонденцію, справи відкладають, і навантаження таке велике, що деякі суди розписують справи вже до кінця 2010 року", - каже Бурий.

Парадокс у тому, що люди платять за послуги суду, зокрема на інформаційне-технічне забезпечення, а куди йдуть ці гроші – невідомо, каже експерт.

На його думку, ситуація значно покращилася б, якщо ці оплати дійсно скеровувати на потреби суду, а ще якби було розглянуто можливість про укладання угоди з поштовою службою щодо реструктуризації заборгованостей чи пільги на кореспонденцію.

У будь-якому випадку владі слід негайно вживати заходів, аби налагодити ситуацію, запевняє Бурий, бо зволікання може спровокувати позови невдоволених громадян до Європейського суду з прав людини на предмет затягування розгляду справ, що негативно відіб’ється на іміджі держави.

Як відомо, раніше Рада суддів України та президент Віктор Ющенко вже виступили з закликом до уряду негайно вирішити питання фінансування судової діяльності.

404





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"