Українська правда

БЛОГИ

Яна Матвійчук: Українці в Польщі залишаться надовго – відкривають бізнеси та купують квартири. Яна Матвійчук про економічні втрати
25.04.2024 15:07


Українці в Польщі все більше обживаються і вкладають гроші у бізнес та нерухомість. Українські громадяни платять значні податки та витрачають мільярди євро у Польщі. Ці всі гроші могли би бути в Україні. Чому українці відкривають бізнес в Польщі, а не в Україні? Скільки ФОПів відкрили українці та податків сплатили в Польщі? Читайте далі.

Польща стала однією з перших країн, куди українці направилися після початку повномасштабного вторгнення росії. Попри те, що зараз відбувається на кордоні, ми все ж завдячуємо полякам за допомогу і підтримку.

Багато українців і до великої війни бували в Польщі. Станом на 2021 рік у Польщі жили та працювали 1,5 млн громадян України. За даними Uniі Metropolii Polskich після 24 лютого у Польщі проживали вже 3,4 млн українців.

Український бізнес в Польщі

Українці активно відкривають в Польщі власні бізнеси та реєструють ФОП. Так, у 2022 році українці в Польщі у 2022 році відкрили 16 000 ФОП, у 2023 – 30 325 (кожен десятий ФОП був зареєстрований українцем).

Скільки українці сплатили податків в Польщі

Українські підприємці в Польщі за 2 роки повномасштабного вторгнення сплатили податків на 2,3 млрд євро – про це повідомляв Шмигаль. Окрім того, українці розраховувалися в Польщі своїми картками і таким чином залишили польському бізнесу 4 млрд євро.

Нерухомість в Польщі для українців

Окрім того, що українці працюють в Польщі та відкривають власні справи, наші громадяни все частіше думають над тим, щоб купити нерухомість в Польщі. Зокрема, мова йде про квартири.

У 2023 році українці в Польщі купили 7 700 об'єктів нерухомості: 7 100 житлових приміщень та 600 комерційних і гаражних. Експерт з нерухомості Бартош Турек заявив, що українці купують квартири не більше 54 м2.

Найбільше квартир українці купили у великих містах. Зокрема, у Варшаві наші громадяни придбали 2 900 квартир.

Ціна квартири площею від 50 до 54 м2 у Варшаві коливається від 500 000 до 1 200 000 злотих (≈ 120 000$ – 300 000$).

Втрати для економіки України

Якщо подивитися на вищенаведені цифри, то жахає скільки недоотримала економіка України. Всі ці гроші могли би залишитися всередині країни і бути використані на оборону, виплати військовим та постраждалим від війни.

Можливо, не всі українці готові зараз інвестувати у нерухомість. Проте понад 40 000 ФОПів могли би бути відкриті в Україні.

Чи лише війна є причиною того, що українці їдуть відкривати бізнес в Польщі? Очевидно, що ні.

Попри те, що бюрократична система Польщі невідома українцям, наші громадяни все одно готові розібратися у всьому та почати гру за чесними правилами. Що я маю на увазі?

Реєстрація бізнесу в Польщі – це чесна гра, в якій підприємець сплачує податки, а держава надає послуги. До прикладу, польська податкова надає сервіс, а не займається контролем і залякуванням. У цьому глобальна різниця.

Підприємці в Польщі готові платити податки, оскільки знають, що податківці не навідаються з безпідставними перевірками, не будуть вимагати хабарі за діяльність бізнесу та не вигадуватимуть "покращення" ледь не кожного тижня. Податкова система відпрацьована і унормована. Саме і це приваблює українців.

Чому в Україні не так? Бо у нас і досі процвітає соціалізм. Наші чиновники не створюють комфортні та чесні умови ринку. Вони вбачають своєю головною місією – контроль. Контролювати, карати та "скубати гусаків" – головні принципи роботи податківців.

Допоки в Україні не буде впроваджений вільний ринок та не буде дерегульовано економіку – українці і надалі надаватимуть перевагу відкривати бізнес в Польщі чи інших європейських країнах.

Але як Польща, яка раніше була соціалістичною країною, змогла досягнути ринкової економіки? Про це я нещодавно виступала з лекцією на запрошення Українських Студентів за Свободу.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"