Українська правда

БЛОГИ

Олександр Лємєнов: Фантазії кремля: дезо-кампанія про "утиски румунів в Україні".
24.04.2024 11:39


Все як завжди, європейські країни заходять в електоральний період, кремлівські "шпроти" розкриваються від Бухаресту і до берегів Атлантики. Що цікаво, цього разу вони використовують виключно антиукраїнські наративи.

Перше. Інструментом виступають радикально праві та ліві партії, орієнтовані на москву. І якщо праві зараз транслюють ворожу стосовно України пропаганду через правопопулістичні лозунги: "це чужа війна" або "доля України нас не стосується". То ліві – апелюють до "примирення з росією", "переговорів і припинення війни за рахунок втрати Україною територій" або ж "ідей пацифізму" (не давайте зброю Україні, то й війна завершиться).

Що одне, що інше – повний маразм, ахінея, підміна понять і виключні маніпуляції.

Друге. У найближчі кілька місяців, особливо після розблокування США нового пакету військової допомоги для України, точно спостерігатимемо перенасичення ЄС подібними наративами. Їх буде кратно більше, ніж попередні рази. Може й разом взяті.

Третє. Мої джерела в наших спецслужбах попереджають про підготовку антиукраїнських акцій прямої дії. Акції, мітинги, протести. Може йтися про спробу блокування нових ділянок українського кордону, хоча ми вже це і з поляками, і зі словаками ніби переживали.

Зокрема, ознаки підготовки до подібного роду провокацій в інтересах москви зараз фіксуються в оточенні румунської право радикальної партії "Альянс єдності Румунії" (AUR). Раніше лідер AUR публічно заявляв про анексію Закарпаття в разі програшу України у війні. Також – про необхідність зближення з росією.

Окрім цього, колишня представниця партії AUR і нині сенаторка Діана Шошоаке під час візиту президента України Зеленського до Бухаресту обіцяла зірвати його виступ в парламенті, що, до слова, так і не відбувся, та назвала його "нацистом". Проросійські шпроти розкриваються пречудово, що я можу додати.

Четверте. Вищезгадана румунська партія AUR є ідеологічно близькою до політики відкрито проросійського прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Його представники "Альянсу єдності Румунії" називають прикладом для наслідування. Нормальний приклад за російські гроші.

За інформацією джерел, наближених до української розвідки, пов'язані з румунською партією AUR особи протягом певного періоду вже ведуть роботу серед священників у селах Чернівецької, Закарпатської та Одеської областей, де проживає значна кількість етнічних румунів. Їхня мета – створити видимість утисків етнічних румунів на території України. А якщо таких утисків немає, що є правдою, то варто це придумати.

Лідери AUR офіційно кинулись спростовувати цю інформацію. Натомість звинуватили український уряд у втручанні у внутрішні справи Румунії та в намаганні залякати румунські громади в Україні та Румунську православну церкву.

Кристалізація пулу політичних сил в Європі, що послідовно поширюють проросійські ідеї та лобіюють інтереси москви, говорить про системну роботу агентів російського впливу на Заході. Їх масове проникнення в органи європейської влади – серйозна безпекова загроза. Особливо для нашої держави.

З іншого боку, політика ізоляціонізму та ксенофобії, яку часто пропагують проросійські праві на Заході, не знаходить реальної підтримки серед виборців. До прикладу, в США республіканці зробили ставку на ізоляціонізм і програли. Коли представники республіканської партії побачили падіння рейтингів, різко змінили свою риторику. Також зіграла свою роль атака Ірану на Ізраїль. Це різко змінило дискурс.

П'яте. Єдина політична сила у Польщі, яка напряму просувала антиукраїнські тези – "Конфедерація свободи і незалежності". Під час виборчих перегонів партія демонструвала підтримку близько 12%. У підсумку отримала на парламентських виборах 7,16%. Більше про роль цієї партії писав в колонках щодо блокування українського вантажного транспорту наприкінці лютого цього року.

Тому й не дивно, що підтримка проросійської риторики для західних політичних сил завжди "повертається" втратою рейтингів. Європейці готові дискутувати, але не голосуватимуть за того, хто прагне реального зближення з російським диктатором.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"