Українська правда

БЛОГИ

Мелінда Сіммонс: Брекзит уже сьогодні. Що варто знати?
31.01.2020 11:39


Минає п'ятий місяць моєї роботи в Україні. Я вже достатньо непогано познайомилась із країною та її громадянами, і можу сказати, що робота тут – це не просто чудова професійна можливість, але й предмет великого особистого інтересу. Сім'я моєї матері походить з України, а родинні зв'язки завжди лиш підвищують цікавість. Саме тому розвиток зв'язків між Україною та Великою Британією має особливе значення для мене, та я з великим інтересом слухаю думки українців про те, яким вони бачать майбутнє своєї країни.

Сьогодні о 23:00 за Лондоном (тобто о 01:00, 01.02 за Києвом), Британія розпочинає нову главу своєї історії. Що це буде означати для наших відносин з Україною?

Насправді, різких змін не буде. Угода про вихід з ЄС, яку схвалили Лондон і Брюссель, встановлює перехідний період, що триватиме до 31 грудня 2020 року. У цей період більша частина законодавства і міжнародних договорів ЄС буде діяти і щодо Британії. Це означає, наприклад, що до кінця року наша двостороння торгівля буде регулюватися Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Упродовж перехідного періоду Британія та Україна будуть працювати над новою двосторонньою угодою, яка охоплюватиме торговельні, політичні та інші аспекти наших відносин. Нова угода братиме за основу положення існуючої угоди між Україною та ЄС, гарантуючи таким чином безперервність умов роботи для бізнесу наших країн.

Що стосується візового питання, то візова політика Британії і до цього була незалежною від ЄС. Ми не були частиною Шенгенської угоди, тому наш вихід зі складу Євросоюзу не матиме наслідків для візових вимог для українців.

Дехто з вас може запитати, якою буде наша позиція щодо санкцій проти Росії після Брекзиту? По-перше, Велика Британія послідовно виступала за санкції ЄС проти Росії через її агресію в Україні. І ми будемо продовжувати відігравати провідну роль у міжнародній санкційній політиці після того, як вийдемо з ЄС. Наприклад, лише цього тижня ЄС та міжнародні партнери оголосили про додаткові санкції проти прибічників незаконної анексії Криму.

Досягнення безпеки, стабільності та процвітання України залишається пріоритетом зовнішньої політики Великої Британії. Ми і надалі будемо неухильно підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України, а також сприяти тому, аби народ України сам міг визначати власне майбутнє. Ми будемо співпрацювати з іншими партнерами, які поділяють такі ж зобов'язання щодо України, зокрема, з ЄС.

Ми продовжимо підтримувати українську владу та народ у проведенні критично важливих реформ, які потрібні для розвитку та безпеки України. І ми поглибимо цю співпрацю, зокрема, у сфері економіки. Деякі інвестори та експортери Великої Британії вже працюють в Україні. Я вірю, що можна наростити обсяги інвестицій, якщо вони переконаються у можливості працювати на стабільному, прозорому і добре регульованому ринку в рамках надійної правової системи.

Водночас, ми будемо розширяти наші партнерські відносини по всьому світу. Велика Британія буде проводити впевнену незалежну зовнішню політику, розвиваючи найкращі з можливих відносини з усіма суверенними державами. А з 1 лютого ми будемо вільні говорити самостійно стосовно усіх питань, хоча й будемо продовжувати координувати свою позицію з друзями там, де це допомагатиме досягти наших цілей. Ми продовжимо захищати міжнародну систему, засновану на верховенстві права. Ми будемо відстоювати необхідність активної реакції світу на питання глобального значення, такі як зміни клімату, свобода ЗМІ, освіта дівчат тощо.

Велика Британія продовжуватиме сприяти тісним зв'язкам між людьми. Ми продовжимо нашу стипендіальну програму Chevening, яка дозволяє українцям навчатись на магістерських програмах в британських університетах.

Ми сподіваємось на зміцнення двосторонніх відносин з Україною. Я і мої колеги раді працювати заради цього з українським урядом, громадянським суспільством і бізнесом в обох країнах.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"