Українська правда

БЛОГИ

Тимофій Бадіков: Все буде громадське здоров'я!
14.01.2020 11:19


Здоров'я громадян – це одна з найбільших цінностей для кожної цивілізованої країни, найважливіша складова її соціально-економічного розвитку. Тому метою держави має бути збереження здоров'я населення та прагнення забезпечити кращі показники здоров'я людей.

Програма діяльності Уряду на найближчі 5 років поставила для України цілі, щоб люди менше хворіли, довше жили, а в разі хвороби – швидше одужували.

Поділяю та підтримую такі цілі. При цьому наголошую, що про їх досягнення можна говорити лише за умови розбудови розвиненої системи громадського здоров'я. Тому закликаю усіх об'єднати зусилля для того, щоб 2020 рік в Україні став роком сталого розвитку громадського здоров'я, коли на першому місці будуть стояти здоров'я та профілактика, і лише потім – лікування.

Наразі Україна залишається країною з одними з найгірших в Європі показників щодо охорони здоров'я.

За даними Світового банку, середня тривалість життя в нашій країні у 2017 році становила 71,7 років. Для порівняння, середня тривалість життя чоловіка у багатьох країнах ЄС майже 80 років, а жінки – 85. Тягар неінфекційних захворювань в нашій країні складає 91%, що значно вище середньоєвропейських показників.

Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб.

Охоплення вакцинацією зростає, однак показник не нижче 95% залишається амбітною метою України. Тому ризики спалахів та епідемій вакцино-керованих хвороб досі актуальні для нас.

Функціонуюча система громадського здоров'я змінить цей стан речей. Однак треба визнати, що існує низка серйозних перешкод на шляху до належного її розвитку. Зокрема не всі регіональні органи влади приділяють достатньо уваги створенню та розвитку регіональних Центрів громадського здоров'я (РЦГЗ), або деякі навмисно перешкоджають необхідним політичним рішенням в сфері громадського здоров'я. Подекуди місцева влада не спроможна забезпечити достатнє фінансування заходів громадського здоров'я на регіональному рівні, ані за рахунок місцевих коштів, ані за кошт Держбюджету та інших джерел, передбачених законом. Також бракує знань та комунікації. Місцеві органи влади, деякі медичні працівники та інші зацікавлені сторони не розуміють ролі РЦГЗ та не усвідомлюють їх важливості.

Важливо, щоб до процесу розбудови громадського здоров'я долучилася кожна громада, кожен регіон країни, а органи місцевого самоврядування були проактивними у вирішенні пріоритетних завдань системи громадського здоров'я.

Громадське здоров'я об'єднує усіх нас

За визначенням Центру з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), громадське здоров'я – це наука про охорону та покращення здоров'я людей та їх громад. Громадське здоров'я включає пропаганду здорового способу життя, дослідження захворювань та попередження травм, виявлення, попередження та реагування на інфекційні хвороби. Заходами в цьому напрямку є впровадження освітніх програм, політичні рекомендації, надання послуг, проведення досліджень.

Головною метою системи громадського здоров'я є здорова людина в здоровому суспільстві.

Коли ми говоримо про громадське здоров'я, це стосується, передусім, профілактики захворювань, продовження життя та зміцнення здоров'я шляхом організованих зусиль суспільства.

Таким чином, органи державної влади, місцевого самоврядування, урядові та громадські організації, міжнародні організації, громадяни мають об'єднати зусилля та забезпечити умови, за яких люди можуть підтримувати себе здоровими, покращити своє здоров'я та самопочуття або запобігти погіршенню стану здоров'я.

Приклади таких заходів: кампанії з популяризації вакцинації, боротьби з тютюнопалінням, програми із заохочення до здорового способу життя.

Перспективи громадського здоров'я в Україні

Протягом декількох останніх років увага до теми розвитку громадського здоров'я в нашій країні зростає.

У 2016 році Урядом схвалена Концепція розвитку системи громадського здоров'я.

Створений та успішно діє Центр громадського здоров'я МОЗ України. До кінця цього року в кожному регіоні мають з'явитися РЦГЗ та виконувати відповідні функції в рамках системи громадського здоров'я.

Розроблений та оприлюднений для громадського обговорення проект закону "Про систему громадського здоров'я". За словами народних депутатів-членів Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, фінальна версія цього документу практично готова. Сподіваємося, що найближчим часом закон буде прийнятий Верховною Радою.

Одним з головних пріоритетів громадського здоров'я є імунопрофілактика. В 2019 році Уряд Ухвалив "Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2022 року". Затверджений Наказ МОЗ "Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень". За підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я та при технічному супроводі Центру громадського здоров'я МОЗ України, запроваджено процес 3-річного планування закупівлі вакцин. Продовжено механізм закупівель вакцин із залученням міжнародних спеціалізованих організацій. Спрощено процедури та законодавчо врегульовано перерозподіл вакцин між регіонами.

Увага до теми громадського здоров'я на національному та міжнародному рівні – це важливо. Однак треба розуміти, що більшість заходів, спрямованих на досягнення мети, відбувається на рівні суспільства, а левова частина питань вирішується місцевою владою та громадами.

Роль регіональної влади

Концепція розвитку системи громадського здоров'я визначає засади, напрями, завдання, механізми і строки розбудови системи громадського здоров'я. Період реалізації Концепції протягом 2017-2020 років.

Концепція, зокрема, передбачає забезпечення централізації та децентралізації через передачу визначених функцій у сфері громадського здоров'я та ресурсів органам місцевого самоврядування.

На органи місцевого самоврядування Концепцією покладене завдання розробки місцевих і регіональних комплексних та цільових програм з вирішення пріоритетних питань у сфері громадського здоров'я.

Для здійснення заходів зі збереження здоров'я населення, епідеміологічного нагляду, заходів профілактики хвороб та боротьби з епідеміями в кожній області Концепцією передбачено створення регіональних центрів громадського здоров'я. Вони мають взяти на себе функції центрів медстатистики, регіональних центрів здоров'я, центрів моніторингу та оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу, а також лабораторних центрів МОЗ шляхом реорганізації цих закладів та об'єднання їх в один – регіональний центр громадського здоров'я.

За планами Міністерства охорони здоров'я, 2020 рік має стати роком завершення формування регіональних Центрів громадського здоров'я. Заплановано розпочати створення в них відділів імунопрофілактики. На цьому наголосила Міністр Зоряна Скалецька під час круглого столу з питань імунопрофілактики, що відбувся 23 грудня 2019 року.

До кінця 2020 році ми маємо побачити результати реалізації Концепції розвитку системи громадського здоров'я.

Тому я закликаю голів обласних державних адміністрацій, голів обласних рад, міського голову м.Києва, депутатів обласних рад, депутатів Київської міської ради, керівників Департаментів охорони здоров'я та Управлінь охорони здоров'я в регіонах:

• забезпечити та підтримувати довгостроковий стратегічний розвиток регіональних Центрів громадського здоров'я та розвиток громадського здоров'я на регіональному рівні в цілому. Без вашого сприяння, зокрема, у технічних, фінансових питаннях, в організації та проведенні навчальних програм, ефективна реалізація Концепції розвитку системи громадського здоров'я та Стратегії розвитку імунопрофілактики фактично неможлива;

• в регіонах, де регіональні Центри громадського здоров'я ще не створені або виконують не всі заплановані функції, проголосувати за їх створення та виділення достатнього фінансування для забезпечення заходів системи громадського здоров'я;

• призначити осіб, відповідальних за створення та функціонування регіональної системи системи громадського здоров'я.

Здоров'я має бути частиною всіх політик. Тому закликаю суспільство, державні структури, громадські організації, професійні спільноти, міжнародних партнерів сприяти здійсненню заходів на місцевому рівні, спрямованих на зміцнення здоров'я, запобігання хворобам, покращення якості та збільшення тривалості життя для всіх та кожного.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"