Українська правда

БЛОГИ

Руслана Лижичко: Відкрите звернення до Президента України з приводу зупинення розслідування справ Майдану через неналежну його організацію
29.11.2019 10:55


29 листопада 2013 року на Майдані біля Стели було дуже холодно, але ті хвилини я не забуду ніколи. Незважаючи на повну втрату голосу, я знайшла в собі сили зачитати Резолюцію з вимогою до тоді ще чинного президента Януковича виконати вимогу протестуючих та підписати Угоду про Асоціацію з ЄС.

Цю вимогу не було виконано, натомість за кілька годин розпочався перший злочин проти Майдану – кривавий розгін студентського Євромайдану. Почалася Революція Гідності.


Сьогодні разом з громадською ініціативою Євромайдан SOS ми звертаємося до чинного Президента України Володимира Зеленського з відкритим зверненням з приводу зупинення розслідування справ Майдану через неналежну його організацію:



Шановний Володимире Олександровичу,

Рідні загиблих Героїв Небесної Сотні, постраждалі учасники Революції Гідності, їхні адвокати, правозахисники, представники громадянського суспільства уже кілька разів звертали Вашу увагу на реальну загрозу зупинення слідства і втрати результатів розслідування у справах Майдану після 20 листопада цього року.

Вони терпляче пояснювали очільникам правоохоронних органів, що неможливо просто взяти та передати тисячі томів справ від Генеральної прокуратури до Державного бюро розслідування. Вони пропонували ряд кроків для збереження слідства, зокрема, просили парламент, у якому ваша фракція "Слуга народу" складає більшість, розглянути правку N318 до законопроекту N2116. Вони переконували надати правову можливість слідчим по Майдану перейти в ДБР та зберегти інституційну пам'ять кількох років розслідування.

Натомість час "x" настав, а Ви, у річницю Революції Гідності, обмежилися загальними словами, що "нам потрібні реальні результати розслідування справ Майдану".

Усі ці слова ми вже чули від попередніх очільників держави, які не звертали належної уваги на цю проблему. Тож реальність наразі така, що новим слідчим знадобиться мінімум півроку тільки для того, щоб просто вивчити тисячі томів справ і сотень терабайт відео, фото. Попри запевнення генерального прокурора Руслана Рябошапки та голови ДБР Романа Труби, фактично це означає зупинку розслідування справ Майдану. І ця безпрецедентна подія відбувається за вашого президенства.

Разом із громадською ініціативою "Євромайдан SOS" публічно звертаємося до Вас та повторюємо прохання скликати позачергове засідання Верховної Ради та проголосувати норму, запропоновану родинами Небесної сотні, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану, а до цього моменту не передавати ці провадження до ДБР. Важливо також забезпечити переведення та призначення в управління справ Майдану в ДБР слідчих прокуратури, поліції та CБУ, які вже розслідували справи Майдану і призначення керівниками цього підрозділу та прокурорського департаменту прокурорів, що забезпечували результат розслідування.

Володимире Олександровичу, як Ваші дії по збереженню розслідування справ Майдану, так і Ваша бездіяльність у ситуації його зупинення, назавжди увійдуть в українську історію.

З повагою,

народна артистка України

громадський активіст

Руслана Лижичко

координатор громадської ініціативи "Євромайдан SOS"

Олександра Матвійчук





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"