Українська правда

БЛОГИ

Олексій Братущак: "Самый лучший в мире зять". Стефанчук має піти у відставку
19.11.2019 23:20


В історії з орендою віце-спікером Русланом Стефанчуком квартири у тещі за бюджетні гроші є два моменти, на які не звертають увагу.

Перший. Стефанчук подавав кілька е-декларацій про доходи. І от ця квартира тещі у 2017-му та 2018-му значилася як така, що надана у безоплатне користування. Скрін додаю.



Остання декларація датована 28 серпня цього року.

З якого такого переляку ця квартира раптом стала коштувати Стефанчуку (читай – бюджету) майже 20 тищ – незрозуміло.

Другий. Кожен депутат, який не має житла у Києві, може претендувати на компенсацію від держави. Це нормальна практика дляз ахідних країн. Але в нас вона застосовується дещо з національними особливостями.

Особливість у тому, як визначається сума компенсації, на яку може претендувати нардеп.

Відштовхуються від вартості проживання у державних готелях – Київ, Національний. Береться добова вартість помножується на 30 днів і виходить сума, яку нардепам видають на компенсацію проживання в Києві.



ЧИТАЙТЕ: Бюджет Верховної Ради: урізати, засекретити, корумпувати



Тут два моменти.

1. Пофіг скільки днів ти провів у готелі – держава сплачує за весь місяць.

2. Цю суму можна взяти для оренди квартири у Києві. Це могло зекономити бюджетні кошти. Бо у Києві реально знайти квартиру за меншу орендну плату, ніж 20 тищ. От тільки нардепи не особливо переймаються економією, коли йдеться не про власні, а про бюджетні гроші. Гулять так гулять.

Що тут сказати. Якщо "мама любит скорость", то чому теща не може любити халявний бюджет?

Але. Результатом цієї історії має бути відставка віце-спікера. Він дійсно не порушив законів. Але за відверте марнотратство бюджетних грошей має понести політичну відповідальність.



Тут варто нагадати історію з британськими парламентарями, яка сталася у 2009-му.



ЧИТАЙТЕ: Скандал із видатками депутатів британського парламенту



У 2009-му журналістам стало відомо, як британські парламентарі використовують законні компенсації витрат, які пов'язані з виконанням службових обов'язків. Порушення законів тоді так само не було. От тільки дехто з обранців за бюджетні кошти купував порнофільми, хтось оплачував собі прибиральницю, а хтось – купував шоколадки.

Теж ніякої зради не було, як пише про свою ситуацію Стефанчук.

Тільки після цього скандалу увесь парламент пішов на дострокові вибори. А кілька парламентарів заявили, що зав'язують з політикою. Прем'єру довелося вибачитись: "Ми як політики маємо обов'язок показувати, що люди нашого фаху займаються тим, аби служити громадським інтересам, а не своїм власним".

Вибачень від Стефанчука українці не почули. Він лише незграбно віджартувався...



ЧИТАЙТЕ: Через фінансовий скандал пішов у відставку спікер Британії



І ще. Здається, чувак тупо не доганяє Зе-програми "Країна мрій".

Зеленський у своїй передвиборній програмі, зокрема, обіцяв: "Бюджет держави повинен стати народною казною, а не системою забаганок народних депутатів".

Для Стефанчука бюджет так і залишився забаганкою нардепа. Та його тещі. І хай він 100500 разів буде "найкращим у світі зятем", але тест на "нових і кращих" політиків провалив.

Тому має йти у відставку. А ще краще – скласти мандат. Зможе більше часу з улюбленою тещею проводити)))





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"