Українська правда

БЛОГИ

Альона Шкрум: Підсумки ''перезавантаження держслужби'' за 2 місяці. Яка стратегія?
08.11.2019 15:45


#реформаДержУправління

Як і обіцяла, підводимо підсумки "перезавантаження державної служби" за два місяця:

➡ Уряд за два місяця звільнив більше 40 державних службовців найвищої категорії А (з усього 157 службовців категорії А в країні).

Це трохи більше 25% вищих посадовців у країні.

Звільнені більшість Секретарів міністерств (проаналізуємо цю історію окремо), більшість голів або в.о. таких державних "монстрів", як Державне агентство водних ресурсів, Державна служба морського та річкового транспорту, Державна екологічна інспекція, ДАБІ, Фонд держмайна, Держагенство резерву, Державне агентство автомобільних доріг, Державна служба геології та надр України і т.д.

➡ Для мене особисто дуже важлива інша цифра:

з цих приблизно 40 звільнень за новою статтею 87-1 у законі про державну службу було звільнено 22 людини – це фактично "звільнення з політичних мотивів", про яке ми багато дискутували з колегами.

Аргумент Уряду був такий – треба швидко звільнити "корупціонерів" на "корупційних потоках великих державних органів" – а для інших юридичних підстав для звільнення (як оцінювання, чи догани, чи корупційні розслідувань) – немає часу.

Я ж говорила – корупціонерів треба саджати і розслідувати іх дії на посаді, а не просто звільняти з посади.

22 людини звільнені, і отримають зарплату за 6 місяців, як "компенсаційний парашут".

З них, за моєю інформацією, лише 1-й людини з цих 22 вручено підозру щодо потенційних корупційних дій на посаді.

Ось така історія. Будемо слідкувати.

➡ Ми отримали нову Комісію з вищого корпусу державної служби (наразі, до речі, проходить конкурс на членів цієї комісії від громадських організацій та від наукових закладів, які готовлять спеціалістів по державному управлінню – можете подавати кандидатури! Тим паче, ці посади тепер будуть оплачувані, що правильно).

В Комісіі вперше з'явився народний депутат (як визначений представник від Парламенту) – це погана новина.

Бо депутат не має часу на цю роботу, і немає там бути взагалі, він є політиком, а не незалежним експертом, він вимушений включатися скайпом (!) на деякі конкурси, і, звичайно це не додає довіри до Комісії, репутація якої і так у повній кризі.

➡ Ми також отримали за конкурсом нового голову Національного агентства з питань державної служби – Олександра Стародубцева.

Дуже вітаю, лупай цю скалу всіма силами, та завжди готова допомогти! Тож запускаємо через Олександра своєрідний вірус у державну службу 😉.

➡ Оголошено повторний конкурс на зайняття посади заступника Голови ДФС та Секретаря Економіки -

про ці ганебні кейси напишу окремо, бо є велика вірогідність, що повторні конкурси оголошені, бо "потрібний кандидат" банально не здав перше аналогічне ситуативне завдання і тому не пройшов навіть на співбесіду. 😟

Старі методи від нового Уряду? Розбираємося та напишу.

Як висновок: сильних людей та кандидатів на конкурсах категорично мало (і менше, ніж 4 роки назад) – бо немає довіри, що, витративши 4 дні на завдання та співбесіди, Комісія обере кращих, а не "як завжди" "спустять Комісіі кандидата згори".

Немає довіри і до державної служби країни, немає нормальних умов роботи, немає достойної зарплати, і тут Уряд має або змінити критично ситуацію, або помре в оточенні старих корумпованих закостенілих кадрів.

➡ Далі тривають безліч конкурсів:

на посади держсекретаря Міністерства охорони здоров'я, Голови Державної служби морського та річкового транспорту, держсекретаря Міністерства соціальної політики, Голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також Голови Державного агентства водних ресурсів.

Всі документи на конкурси – тепер можна подати онлайн та досить швидко. Сподіваюсь, найближчим часом зробимо так, що пройти всі етапи конкурсу можна буде швидко за 1 день.

А всі вакансії – на порталі www.career.gov.ua

Тому, якщо маєте необхідний досвід, наважуйтесь подаватися! Хто бореться – той рано чи пізно завжди доб'ється.

І державна служба України приречена на великі зміни.

Інакше їй не вижити. Повірте.

Від Уряду – чекаємо терміново вже на іх публічну стратегію реформи та змін у державній службі! Бо у програмі Уряду в цій сфері – крім діджиталізаціі, фактично пусто.

Працюємо далі)

І пам'ятайте, державне управління – всюди навколо вас. І без реформи державного управління жодної зміни системи не відбудеться.

Нам треба ефективна, нова, інноваційна та швидка у реакції країна та нові за суттю, а не за назвою, державні органи.


Для цього і пишу ці підсумки, лонгріди та аналізи)





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"