Українська правда

БЛОГИ

Віктор Уколов: ''Прямий'' пресингують як НТВ – Зеленський стає на шлях Путіна?
07.11.2019 14:36


Молодим зараз важко повірити, але 19 років тому пропагандистський і необ'єктивний тепер телеканал НТВ був світлим променем правди для Росії, де все більше густішав морок путінізму.

Переслідування і знищення НТВ, який тоді належав медіа-холдингу Володимира Гусинського, стало поворотним моментом в історії російської демократії, яка так і не оговталась від такого удару. В результаті Росія перетворилась в те, що ми бачимо тепер, а найбільш прогресивні журналісти і політики виїхали з країни.

Після обрання Путіна в 2000 році незалежна позиція НТВ все більше дратувала владу. Однак на відміну від Бориса Єльцина, який все ж таки був демократом, новий президент почав тиск на телеканал і звісно ж чужими руками.

Особливу лють викликали новини, влучні незалежні коментарі генерального директора НТВ Євгена Кисельова і програма "Кукли", яка немилосердно висміювала російських політиків.

Спочатку В. Жиріновський, який завжди виступав у ролі шута, що озвучував радикальні плани влади, почав вимагати скасування ліцензії НТВ.

Потім політики і чиновники лояльні до Путіна припинили брати участь у програмах телеканалу – так само, як депутати Слуги народу ігнорують запрошення Прямого каналу тепер.

Пізніше на провладному ОРТ (Бориса Березовського) почала виходити програма Сергія Доренка, де той маніпулятивно знущався над новинами НТВ. Кремлівські пропагандисти звинувачували НТВ у політичній заангажованості й підтримці виключно прозахідної партії "Яблоко" Явлінського.

Як тут не згадати аналогічні заяви про заангажованість Прямого каналу...

У квітні 2000 року співвласник телеканалу РАО "Газпром" висунуло претензії групі "Медіа-Мост" Володимира Гусинського і 11 травня 2000 року на НТВ пройшли обшуки. Телеканал звинуватили: у порушенні недоторканності приватного життя; у порушенні таємниці переписки; у незаконному отриманні та розголошенні комерційної і банківської таємниці.

Зауважте, як і у випадку телеканалу Прямий ніхто відкрито не звинувачував НТВ у критиці влади.

13 червня 2000 року арештовують головного власника телеканалу Володимира Гусинського, але вже за підозрою у шахрайстві з позикою "Газпрому". За кілька днів 16 червня Гусинський виходить на свободу і тікає в Іспанію. В інтерв'ю він прямо признається, що йому пропонували зняти звинувачення в обмін на звільнення гендиректора Євгена Кисельова і закриття програми "Кукли", яка особливо дратувала Путіна.

Бубочка стомився від критики, як ми тепер розуміємо.

Нерівна боротьба тривала ще рік, але 3 квітня 2001 року Гусинського зламали остаточно і на телеканалі НТВ відбулася зміна керівництва – легенду російської незалежної журналістики гендиректора Євгена Кисельова було звільнено, а його перепустку анульовано.

Через 17 років Євген Кисельов повернеться до ефіру на українському Прямому каналі, що тепер також перебуває від ударом ідейних нащадків Путіна.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"