Українська правда

БЛОГИ

Мар’ян Заблоцький: Маніпуляції опитуваннями. Або як соціологи зібрались вирощувати в Арктиці кукурудзу
09.10.2019 13:23


Наразі, в Україні немає коректних соціологічних досліджень стосовно мораторію на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення. Причина – вони фінансуються прихильниками мораторію, які підбирають маніпулятивні та фейкові питання.

Ось, наприклад, як сформульоване одне із питань в анкеті в останньому опитуванні групи "Рейтинг":



Чомусь респондентам пропонуються на вибір лише країни, в яких буцімто є серйозні обмеження на купівлю сільськогосподарських земель. Але навіть сама інформація в питанні є просто фейком.

В запитаннях респондентам говорять відверту брехню, що "в Канаді майже всі землі с/г призначення перебувають у державній власності". Насправді, 87% с/г земель в Канаді є в приватній власності. Це можна перевірити на сайті Держстату Канади: https://www150.statcan.gc.ca/t1/tbl1/en/tv.action?pid=3210040701&fbclid=IwAR1aRPJaJWhdK-mPlSE9OUKHCrTx9zxMKzBieJ8h1CKcENpoyHET8ROakxQ

Також Держстат Канади пропонує карту власності с/г земель Канади, де чітко видно, що майже вся с/г земля є в приватних руках:



Звідки взялась інфа, що буцімто все державне? Припускаю, звідки і фінансування цього маніпулятивного дослідження. Фейк про Канаду активно озвучувала Юлія Тимошенко.

Історія фейку така: аналітики Батьківщини зарахували до сільськогосподарських земель тупо ВСЮ землю Канади. Власне те, що на карті Держстату Канади позначено сірим кольором і описано як землі НЕсільськогосподарського призначення. Тобто, Батьківщина включила в склад сільськогосподарських земель Канади Арктику, ліси і вічну мерзлоту.

Звичайно, теоретично можна поставити десятки мільйонів обігрівачів і постаратись щось таки в Арктиці виростити. Ще можна державні піски Сахари зарахувати до сільськогосподарських (полити просто трохи треба). А хто не чув про сільськогосподарські гори Гімалаїв? Теж все державна власність!

Під такою фейковою інформацією групою "Рейтинг" накручуються респонденти, і їх схиляють до "правильної" відповіді.

Також усі без виключення соціологічні групи просто по суті невірно формулюють ключове питання. Наприклад, група "Рейтинг" основне питання сформулювала так: "Як ви ставитесь до запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення?".

В питанні згадується лише більш негативне слово продаж, не згадується дозвіл на купівлю. Також не робиться різниця між приватною і державною сільськогосподарською землею.

Насправді підтекст таких питань такий: "А чи не почати нам зараз продаж нашої державної сільськогосподарської землі?". І додати туди фейки про Канаду і отримуємо закономірний результат.

Насправді ж, 85% сільськогосподарських земель є в приватній власності майже 7 млн українців. Все про що йде мова, так це надати їм право продати таку землю, а решті українців – її купити. Більш коректне питання мало б бути приблизно таким: "Чи повинні приватні власники сільськогосподарських земель мати право її продати, а решта громадян – мати право купити?".

Зовсім окремо потрібно формувати питання про державну землю. Бо в цьому питанні, навідміну від попереднього, уже йдеться про спільну власність.

А ще цілком коректно просто ставити питання: "Чи хотіли б ви щоб на особисто вашу земельну ділянку був накладений мораторій?". Впевнений 90% сказали б тверде "ні".





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"