Українська правда

БЛОГИ

Гліб Вишлінський: Заява стосовно нападів на колишню Голову НБУ Валерію Гонтареву
17.09.2019 16:43


Цю заяву підготовано колегами з VoxUkraine, Центр економічної стратегії приєднується до заяви, вона відкрита для підписання (підписи нижче станом на 16:40 17.09.2019).

* * *

Реформа банківського сектору – найуспішніша реформа в Україні. У жодному іншому секторі не відбулося таких глибоких інституційних трансформацій. Успіх реформи був визнаний і на міжнародному рівні.

Націоналізація Приватбанку стала моментом істини реформи банківського сектору в цілому. Вона була тестом на те, чи однакові правила застосовуються до всіх, чи, як і багато років до цього, із правил можуть бути винятки. НБУ та уряд успішно склали тест, показавши, що коли йдеться про довгострокове здоров'я банківської системи, немає місця для компромісів.

З високою імовірністю нещодавні напади на колишню Голову НБУ Валерію Гонтареву (підпал машини її невістки, обшуки у її квартирі, підпал її будинку) пов'язані з її професійною діяльністю та її лідерством у втіленні реформи банківського сектору.

Це – тест для нового уряду, парламенту та президента. Їхня реакція на напади та швидкі дії з їх розслідування покажуть, що влада діє в інтересах країни. Відсутність такої реакції чи результатів розслідувань покаже всім, хто хоче реформувати країну, чого їм очікувати в разі успіху. Тому що практично всі справжні реформи в Україні неминуче зачіпають інтереси олігархів та руйнують особисту вигоду певних людей.

Новий президент та уряд мають чітко показати, що їхнім пріоритетом є рівні правила для всіх, добробут країни та кожного зі співгромадян, а не окремих впливових осіб.

Підписи:

VoxUkraine

Борис Давиденко

Центр економічної стратегії

Український кризовий медіацентр

Владислав Рашкован, заступник виконавчого директора МВФ

Наталія Попович, керівник УКМЦ

Сергій Фурса

Оксана Попруга

Сергій Кіяшко

Ольга Євстігнєєва

Наталія Микольська

Вікторія Корсун

Юрій Костенко

Анатолій Лойко

Олена Нізалова

Саша Сухомлин

Давід Менабдішвілі

Катерина Багацька

Олександр Савіних

Ольга Балашова

Наталія Александрова

Андрій Бородій

Денис Хлиновський

Валентин Литвинов





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"