Українська правда

БЛОГИ

Гліб Канєвський: Прощальна міна "Паше я бы ничего не давал" в Укроборонпромі
10.09.2019 16:34


Недовго раділи експерти. На початку вересня ЗМІ облетіла звістка, що новим генеральним директором державного концерну "Укроборонпром" став Айварас Абромавичус. Здавалося, нарешті оборонний гігант дочекався гідного керівника, який на посаді міністра економіки продемонстрував абсолютну відразу до "схем", договорняків і гінців від Кононенка. Однак, попередній директор Павло Букін повністю вивів із під контроля концерну найбільшого експортера зброї в Україні – "Укрспецекспорт". Таким чином, від антикорупційних реформ нової команди Абромавичуса фактично заховали мільярдний державний бізнес.

Хоча вже і не зовсім державний. Адже за пару тижнів до свого звільнення Павло Букін встиг переписати статут "Укрспецекспорту".

"Укрспецекспорт" – держкомпанія, яка уповноважена державою на посередницькі послуги при експорті та імпорті продукції військового та спеціального призначення. Минулого року обороти даної компанії сягнули 1,5 млрд гривень.

Основна корупційна "схема" в компанії – це сплата комісійних відсотків від міжнародних контрактів за видумані юридичні, консультаційні, інформаційні та інші послуги на рахунки невідомих офшорних фірм-привидів. Масштаби відсотків теж вираховуються в мільйонах, що призводить до численних карних справ.

Наприклад, з цього року ГПУ розслідує, як Київський бронетанковий завод в 2015-17 роках при посередництві "Укрспецекспорту" сплатив понад 1 млн доларів США іноземній фірмі-агенту з африканської країни Джибуті. При чому послуги, за які отримала гроші іноземна фірма, мала надавати саме державна компанія.

Які ж новели впровадив Павло Букін, щоб приховати торгівлю зброєю від реформаторів? Директор "Укрспецекспорту" отримав повну автономію від директора "Укроборонпрома" в кадрових питаннях, а також під час поточної фінансово-господарської діяльності.

Директор "Укрспецекспорту" більше не зобов'язаний погоджувати жодних комісійних контрактів з "Укроборонпромом". У тому числі і угоди з лідером з виробництва сучасної зброї Джибуті.

Та головне! Розмивається державний статус "Укрспецекспорта". Тепер в його статуті змінена правова форма на "юридичну особу приватного права". Це не означає, що державне підприємство стало приватним. Але це означає, що керівники даного підприємства, які були призначені тим самим Букіним, виводяться з-під дії Закону про запобігання корупції, а значить від жорсткого покарання за корупційні злочини.

А саме, на відміну від керівників державного підприємства керівники юридичної особи приватного права не повинні заповнювати електронні декларації, врегульовувати конфлікт інтересів чи відмовлятися від коштовних подарунків.

Навіть, якщо керівника юридичної особи приватного права впіймають на хабарі, то замість максимального покарання для директорів ДП – 12 років позбавлення волі, максимум який йому світить – це 3 роки позбавлення волі.

Павло Букін став відомий на всю країну завдяки аудиозаписам "свинарчукгейту", на яких друзі Гладковського-молодшого оцінюють його роль у власних аферах як "Паше я бы ничего не давал". Банально не хотіли ділитися відкатами, натякаючи, що він їх прислужник, а не повноцінний партнер. Тож не віриться, що при зміні статуту на першому місці стояли національні інтереси.

"Укрспецекспорт" є надзвичайно важливим підприємством для держави України. Через нього заробляємо валюту на продажі зброї, за яку закуповуємо технологічні новинки для фронту. Тому нова влада має докласти всіх зусиль, аби на шостому році війни прибрати будь-які юридичні міни, котрі можуть залишити армію без потрібних грошей.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"