Українська правда

БЛОГИ

Ірина Федорів: Вода з фекаліями: що дала нарада в голови ОДА
21.08.2019 15:02


З лютого місяця в селищі Коцюбинське (анклав Києва) вода тхне лайном. Низка аналізів довела – в водогоні фекалії. Жодного разу місцева влада не організовувала підвозу води, а гроші бере справно – вода з фекаліями по ціні як за питну воду.

Більше місяця тому мешканці звернулися до новопризначеного Володимиром Зеленським голови ОДА. Була виїзна нарада. За місяць підвозу води не було, хоча і аналізи, які зробила область виявили фекалії в воді.

Люди в мережі Facebook скаржаться і далі на сморід. Я підтверджую – вода як смерділа так і смердить лайном. Ті, хто мешкають в приватному секторі, публікують фото рудої води, а ті, хто у висотках, – показують, що після того, як вода відстоюється є осад заліза. Надлишок заліза, як і фекалії у воді, засвідчили результати лабораторних аналізів.



Словом, в умовах повного приховування інформації з боку самопроголошеної влади селища Коцюбинське і за відсутності результативних дій з боку ОДА, яка має контролюючу функцію, я попросила депутатів облради, щоб вони написали звернення новопризначеного голову ОДА.

Відгукнувся Микола Ляшенко, який був присутній під час приїзду делегації ОДА місяць тому. Саме після його звернення відбулася нарада в голови ОДА Бно-Айріяна. Я на неї потрапила і маю розповісти свої перші враження від управлінських якостей нового керівництва області.

Позитивні враження:

Самопроголошена влада просила в області співфінансування для вирішення проблеми. Близько 85% від 40 млн (на умовах співфінансуванн з бюджетом селища). Експерти, яких на нараду покликав голова ОДА, зазначили, що проблему вливання грошей не вирішить, бо в воду все одно будуть потрапляти фекалії з вигрібних ям приватного сектору. Я додала про те, що приватний сектор на додачу підключили до не зробленої належним чином каналізації. До речі сьогодні в суді прокуратура вимагає експертизи, які самопроголошена влада не хоче проводити і підрядник, з яким самопроголошений голова Даніш розрахувався, теж не горить бажанням, щоб каналізацію розривали.

Я переживала, що Бно-Айріян буде плавати в питаннях господарства, але тут голова ОДА виявився доволі чітким. Він одразу сказав, що згодний з експертами і перепитав, скільки до водогону Києва. Йому відповіли, що 300 метрів. Самопроголошений голова Коцюбинського Сергій Даніш (живе в Ірпені) одразу послався на те, що в нього куми в Коцюбинському категорично проти води з Києва. Далі Петро Пушанко, який останні 10 років відповідав за УЖКГ "Біличі" і при кількох головах селища був профільним заступником і відповідав за питання ЖКГ, наголосив, що населення проти приєднання до столичного водогону, мовляв вода гірша в столиці, ніж в Коцюбинському.

Я поточнила, чи було опитування з цього питання і звідки вони знають думку мешканців селища. Пушанко сказав, що з ним комунікують мешканці. Ну що ж, я створила опитування в групі "Громада Коцюбинського" щодо цього питання і ось результати.



Мешканці не просто вимагають підключитися до водогону столиці, вони готові до того, щоб приєднати анклав – селище Коцюбинське – до столиці. Це ж саме мешканці підтвердили під час поіменного голосування на громадських слуханнях і Київрада вже відголосувала звернення на парламент.

Більше того, на нараді Пушанко наголосив, що в селищі є ЖК "Атлант", який заживлений від Києва, і що до Пушанка нібито звертаються мешканці, які не задоволені якістю води в ЖК і просять його перепідключити "Атлант" на Коцюбинське.

І я вирішила запитати в мешканців Атланту, чи зверталися вони до Пушанка з таким питанням, щоб перевірити, чи дає він на нарадах керівництву ОДА достовірну інформацію. Вони створили для мешканців ЖК своє опитування.



А ось коментарі.



Таким чином і Даніш, і Пушанко на нараді просто давали голові ОДА та керівникам профільних департаментів недостовірну інформацію. Воно й не дивно, ті, хто взяли на себе роль псевдопредставників Коцюбинського, у селищі не живуть.

Тільки зачувши, що грошей область не дасть і що Коцюбинське своє "хочу" може втілювати в життя своїм власним бюджетом, який сягає в рік під 20 млн, і Даніш, і Пушанко, які так скаржилися на якість столичної води й казали, що неприпустимо підключати до менш якісної Київської, в один голос погодилися, що підключитися до Києва – це вихід з ситуації.

У цій ситуації голова ОДА визначив найбільш оптимальне рішення з точки зору ведення господарства, яке підтримують мешканці анклаву.

2) Бно-Айріян захотів отримати інформацію про якість води і надіслав свого представника – помічника, аби той сам переконався, яка ж вода в селищі. Я тільки вітаю незалежну перевірку інформації. Це професійно.

Ми наголошували на тому, що вода смердить лайном, а самопроголошене керівництво селища наголошувало на тому, що все гаразд і воду можна пити. Нібито ми просто політизуємо ситуацію.

Помічник Бно-Айріяна на камеру підтвердив, що вода таки смердить. Чим? Відходами. Це дуже дипломатичне висловлювання про якість води.



Лайно – це лайно. І аналізи це підтверджували.

Таким чином це підтверджує другий факт брехні з боку Даніша і його самопроголошеного керівника УЖКГ "Біличі".

Отже, в інших питаннях вони можуть надавати недостовірну інформацію, яка вигідна їм з політичних мотивів.

Всі подальші аналізи води повинні робитися виключно на обласному рівні, а не на рівні Ірпеня. Це зафіксовано під час наради.

Негативні враження:

На нараду не пустили представника громади – Ігоря Домбровського, який балотувався саме в Коцюбинському і є законно обраним представником громади селища на рівні області.



Я наголосила чоловіку, який представився керівником патронатної служби, що зараз відбувається порушення закону, бо депутат облради має право бути на всіх нарадах тим більше в КОДА. Це рівень області.

Але мені почали пояснювати, що є закон і право, а є формат наради і кількості стільців може не вистачити, якщо прийдуть всі депутати облради.

Словом, абсурд, бо стільців в кабінеті голови ОДА було стільки ж, скільки в його попередника і ми могли прекрасно розміститися. Це не просто неповага до Закону України, це ще й неетично, бо депутат облради приїхав на нараду і саме він підзвітний виборцям цього округу.

Добре, що на нараду пробився інший депутат Ляшенко, який був заявником. Але все одно мусимо констатувати, що в новообраного голови ОДА з його чи без його відома порушується Закон України.

Склалося враження, що на нараді мінімалізували компонент Коцюбинського та ЗАКОННИХ його представників, яких обрала громада, зате було аж 3 представників самопроголошеної влади, яких у законний спосіб громада ані обирала, ані призначала.



2) На вході до голови ОДА в мене дівчина з приймальні намагалася забрати телефон. Це теж абсурд. Я прийшла як офіційно запрошена особа на нараду в ОДА в робочий час, без зафіксованого попередньо статусу off the record, який є прийнятним для журналістів і обговорюється до зустрічі й погоджується двома сторонами. Нарада стосувалася якості води і проводилася в робочий час.

Тобто перебіг наради та обговорення мають всі підстави бути публічними. Більше того, чому я маю залишати свій персональний телефон в кімнаті зі сторонніми людьми.

Табличка на дверях, незмінна, як я розумію, з часів головування в ОДА екс-регіонала Анатолія Присяжнюка.



Голова ОДА запитав, чи я налаштована конструктивно. А в чому деструктив, якщо я мала на меті 1) зафіксувати все, що було на нараді 2) систематизувати інформацію 3) донести її до громади, яка має право знати, що відбувається в ОДА в робочий час.

Це ж не "гопніки" зібралися "парєшать". Це цивілізований діалог, який має бути публічним.

Голова ОДА призначається гарантом Конституції і має слідкувати за дотриманням наших прав і свобод. А тут за 5 хвилин порушили права мої і депутата облради та його виборців.

Совкові пережитки і страх перед публічністю треба долати. Тим більше, що під час наради робили фотозйомку.



3) Голова ОДА проявив більше господарських, ніж дипломатичних компетенцій. Сергій Даніш дозволяв собі публічно ображати депутата облради Миколу Ляшенка, який на вимогу громади звернувся до голови ОДА.

Сергій Даніш допитувався Ляшенка, в якому окрузі він був обраний, чи був він хоч колись ще в селищі Коцюбинське, чи знає, скільки в селищі ліфтів і чого він лізе в це питання.

Данішу, на жаль, не роз'яснили публічно, що він зараз звертається до ЗАКОННО обраного громадою депутата облради, який представляє населення всієї області. І так вести себе – це щонайменше неетично, бо кожен депутат облради може написати звернення щодо ситуації з водопостачанням і звітувати громаді про те, як вирішується питання.

Сам Даніш, який не мешкає в Коцюбинському і якого НІКОЛИ громада не обирала селищним головою, він самопроголосився, відчуває, що може й далі безкарно принижувати людей.

Замість того, щоб пояснювати Данішу, що говорить закон України в таких випадках, глова ОДА сказав, що теж може спуститися на рівень базарного спілкування.

Коли Даніш звинуватив мене, як мешканку селища, яка не має абсолютно ніяких повноважень до розподілу коштів, в тому, що я не вирішила питання з водою за останні роки, я йому повідомила, що це він депутат, а я – всього лише виборець.

Бно-Арійян зауважив, що вижене нас обох з наради. Мені здається, що сильні дипломати і менеджери можуть роз'яснювати тим, хто діє неетично, що таке закон України, які повноваження є в депутатів облради, які обов'язки в депутатів селищних рад і що мають право вимагати місцеві мешканці.

Коли Даніш наголосив, що ті фото, які я запостила в ФБ з жовтою водою можна сміливо ставити під сумнів, бо бачив би голова ОДА нігті тих, хто набирав воду, я зрозуміла, що дна нема.

Це самопроголошена влада, яка подає людям воду з фекаліями, що підтвердили аналізи, які робили за ініціативи ОДА, скаржиться на немиті руки громади?

Ви воду підвезли, щоб люди не в лайні руки мили? Ви воду підвезли, щоб люди не в лайні воду чистили? Дитячі речі теж прати водою з лайном? І на нараді має право той, хто винен у неінфомуванні населення і у відсутності підвозу води, коли сам живе в іншому місті, ще буде обговорювати чистоту нігтів?

От не треба казати, що можна спуститися на базарний рівень. Треба рівень дискусії піднімати вище і давати розуміння кожному, що Закон України дає робити як право, а що закон зобов'язує робити як обов'язок. Саме для цього і є представник гаранта Конституції на рівні області.

4) Всі визнають, що вода смердить, після експертизи за ініціативи ОДА ми виявили знов в воді фекалії і... селище знову без підвозу води. Чим люди мають чистити зуби, готувати їжу і мити посуд?

Після того, як УЖКГ "Біличі" рекомендує запасатися водою з фекаліями для приготування їжі я не побачила жодних дій ОДА на притягнення до відповідальності тих, хто самовільно взяв на себе управлінську функцію в селищі і не може впоратися з елементарними задачами.

З лютого місяця попри скарги людей воду не перевіряли, не підвозили і населення не інформували належним чином.

Де реакція правоохоронних органів і хто за це все відповідатиме?





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"