Українська правда

БЛОГИ

Олександра Дрік: Остання барикада: Конституційний суд збирається повернути люстрованих до влади
03.07.2019 23:53


На початку 2015-го року, після першої хвилі люстрації, ми з колегами склали список ТОП-50 "недолюстрованих" - посадовців, які підпадали під так звану "автоматичну" люстрацію, але залишались на посадах. Приблизно за півтора роки ми добились звільнення 47 з них.



(Скріншот зі звіту Громадського люстраційного комітету за 2016 рік)

Серед них був, наприклад, заступник Міністра внутрішніх справ Василь Паскал – одіозний персонаж, який за посадою фактично займався переслідуваннями активістів під час Майдану. Або Олександр Терещук – начальник київської міліції і за сумісництвом фігурант чисельних журналістських розслідувань про корупцію. У Авакова в МВС з люстрацією взагалі не склалося. За нашими підрахунками він був одним із найбільших саботажників виконання Закону "Про очищення влади". В якийсь момент у міністра всі три заступники фактично були "недолюстровані". Всі три були звільнені.

Це було б неможливо, якби не було Закону "Про очищення влади". І до цього докладали зусиль багато людей: Єгор Соболєв з колегами в парламенті, Тетяна Козаченко з колегами в Міністерстві юстиції, я з колегами в Громадському люстраційному комітеті, журналісти-розслідувачі і активісти в Громадській раді з люстрації при Мінюсті. З журналістами-розслідувадачами з першого її "зіркового" складу Денисом Бігусом, Наталкою Седлецькою, Сергієм Івановим, Дмитром Гнапом, Анною Бабінець, Машою Землянською, Максимом Опанасенко, Севгіль Мусаєвою-Боровик ми зробили понад 30 лише розслідувань. І в тих розслідуваннях виявлялось, що ті, кого назвали "несправедливо люстрованими професіоналами", або до корупційних оборудок причетні, або статки мають незрозумілого походження, або рішення приймали дуже сумнівні.

Так, люстрація – це не про покарання і не про вироки суду. Це лише тимчасове усунення від влади тих, хто був частиною злочинної машини в умовах, коли інакше очистити це болото неможливо. Коли інакше неможливо елементарно привести нових людей на посади, бо вони десятиліттями приватизовані. Чи закон ідеальний? Ні. І це звісно не панацея від того, що "нові" не будуть чинити так само як старі.

Але оглядаючись на 5 останніх років я розумію, що це фактично єдиний закон, прийнятий після Майдану, який дав конкретні результати. Ніхто з "януковичів" не був притягнутий до відповідальності "реформованими" іменем президента Порошенка правоохоронними органами і судами. Всі новостворені антикорупційні механізми заблокували, нівелювали, дискредитували. І виявляється, що через 5 років після Революції Гідності люстрація – єдиний бар'єр, який відділяє від керівних державних посад тих, хто був частиною режиму, який розстріював людей на Майдані і привів в Україну війну. Єдиний. І завтра і його можуть скасувати.

Я вже збилась з рахунку, скільки акцій протесту ми провели під Конституційним судом. Фактично, кожного разу, коли там повертались до цього питання, готуючись приймати рішення, яке в них було готове ще трохи не з моменту прийняття закону. І весь цей час нам вдавалось закон захищати.

І саме тому я закликала всіх небайдужих на акцію знову – завтра, коли КСУ вчергове спробує люстрацію скасувати. Різниця в тому, що загроза, про яку ми говорили останні 5 років, вже не здається такою міфічною, правда? Тому приходьте і ви. Завтра о 10:00 під Конституційним судом.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"