Українська правда

БЛОГИ

Ольга Богомолець: Вчергове Рахункова палата України виявила численні порушення використання коштів державного бюджету МОЗ
15.05.2019 12:58




Як відомо 23 квітня 2019 року на засіданні Рахункової палати України було розглянуто Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2017-2018 роках МОЗ України для здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій за бюджетною програмою "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру".

Згідно з документом у 2017 – 2018 роках МОЗ України для здійснення міжнародних закупівель з Державного бюджету України було виділено 11 млрд. 930,4 млн грн., при цьому у 2017-2018 роках та січні-лютому 2019 року продовжувались поставки ліків, закуплених за кошти державного бюджету попередніх років: 2015 року – на суму 92,9 млн грн (4,2 % обсягу коштів, перерахованих цим організаціям), 2016 року – 3 млрд. 352,4 млн грн (85 %), 2017 року – 5 млрд. 047,6 млн грн (84 %) і 2018 року – лише 1 млрд. 337,4 млн грн (22,6 %).

Станом на 01.02.2019 міжнародними спеціалізованими організаціями взагалі не розпочато поставки лікарських засобів, вакцин і медичних виробів за 16 із 40 напрямів закупівель (за видами захворювань) за кошти державного бюджету 2018 року, в тому числі для лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання та хронічний вірусний гепатит, дорослих, хворих на онкогематологічні захворювання, а також вкрай необхідних імунобіологічних препаратів для профілактики і лікування захворювань з високим рівнем смертності.

Основною причиною вищевказаного є тривалий термін попередньої оплати, встановлений рішенням Уряду. Наприклад, термін попередньої оплати щодо лікарських засобів, медичних виробів, які закуповуються у 2018-2019 роках, – до 12 місяців. Тобто були створені всі умови для відтермінування поставок лікарських засобів, вакцин та медичних виробів.

Крім цього, наведені цифри у звіті говорять про те, що заплановані МОЗ і Мінфіном видатки для закупівлі ліків та їх розподіл не забезпечили соціальної справедливості і захисту прав громадян України на охорону здоров'я, а при плануванні видатків на 2019 рік МОЗ не враховано рівень забезпеченості потреби регіонів та підпорядкованих МОЗ установ за рахунок наявних станом на 1 січня 2019 року залишків ліків та вже замовлених за кошти 2018 року.

А тепер ще більш шокуючі факти: від ПРООН було отримано ліки і медичні вироби для онкохворих дітей і дорослих та дітей, хворих на хронічні вірусні гепатити, на суму 59,7 млн грн з термінами придатності меншими, ніж визначено у договорах 2016 і 2017 років, при цьому МОЗ не отримало від ПРООН підтвердження можливості заміни цих засобів і виробів у разі невикористання до завершення терміну придатності. Аналогічна ситуація з Краун і ЮНІСЕФ. Від цих організацій було прийнято лікарські засоби і медичні вироби для лікування дорослих, хворих на хронічні вірусні гепатити, серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання, та вакцину для профілактики сказу з термінами придатності меншими, ніж передбачено умовами угод 2016 року, загалом на суму майже 58 млн гривень.

Більше того, за погодженням МОЗ за кошти державного бюджету 2016-2017 років для лікування дітей, хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання було закуплено відповідно 17 і 18 найменувань лікарських засобів на загальну суму 47 млн грн, в інструкціях про медичне застосування яких є обмеження щодо використання для дітей. При цьому нормативно не врегульовано питання їх призначення і не визначено умови, за яких такі лікарські засоби можуть застосовуватися.

Міністерство охорони здоров'я не здійснювало належного моніторингу рівня забезпеченості потреби адміністративно-територіальних одиниць України і підпорядкованих МОЗ установ у лікарських засобах, вакцинах і медичних виробах, чим, фактично, державі завдано істотної шкоди на загальну суму 6,8 млн грн, а пацієнтами не отримано необхідного лікування.

Ці шокуючи факти повинні бути розглянуті у невідкладному порядку відповідними правоохоронними органами. Необхідно дати правову оцінку діям, які були вчинені керівництвом МОЗ та порушити кримінальні провадження, адже це свідомий замах на життя та здоров'я усіх нас без винятку.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"