Українська правда

БЛОГИ

Джудіт Гоф: Розмінування, що рятує людські життя, на межі зриву
20.03.2019 12:29


За п'ять років конфлікту на сході Україна стала однією з найбільш замінованих країн у світі. Як часто буває в таких ситуаціях, цивільне населення найбільше потерпає від боєприпасів, мін і саморобних вибухових пристроїв.

Кількість людських жертв жахає. Починаючи з 2014 року, організація "Halo Trust" зафіксувала понад 1,9 тис. нещасних випадків, пов'язаних із мінами та іншими вибухонебезпечними рештками війни. Це стосується як дорослих, так і дітей. У вересні минулого року внаслідок підриву на міні в східній Україні загинули троє школярів і ще один підліток зазнав поранень.



Оскільки я колись працювала в цій сфері, мені хотілося допомогти зменшити ризики від зброї такого типу в Україні. Саме тому я особисто переконувала британський уряд профінансувати "Halo Trust" – всесвітньо відому шотландську організацію з гуманітарного розмінування, яка стала відомою співпрацею з принцесою Діаною та безцінним досвідом і знаннями.



Я пишаюся тим, що завдяки нашому рішенню Велика Британія стала одним із найбільших донорів у сфері гуманітарного розмінування в Україні та що в "Halo Trust" зараз працює понад 360 українців. Із 2016 року розмінувальники "Halo Trust" очистили від мін і боєприпасів землі загальною площею 2,5 млн м2, тим самим допомагаючи місцевим громадам відновити нормальне життя. Тільки за останній рік спеціалісти організації провели 212 навчальних занять з мінної небезпеки, охопивши понад 9,5 тис. людей у районах, вражених мінами.



Велика Британія не єдина країна, що бере участь в гуманітарному розмінуванні в Україні. Ми працюємо спільно з міжнародними партнерами, включно із США, Канадою, Німеччиною та ООН.

Проте вся ця робота зараз під загрозою зриву, якщо Верховна Рада оперативно не прийме невеликі поправки в новий закон про розмінування. Наприкінці минулого року міжнародне співтовариство привітало ухвалення цього закону, але також висловило стурбованість з приводу того, що закон виключає можливість прямого донорського фінансування наших виконавців. Зокрема, це означає, що тепер наші гроші повинні йти прямо в держбюджет, і ми втратимо контроль та нагляд над тим, як витрачаються кошти британських платників податків. Ми завжди чітко заявляли, що це для нас "червона лінія", адже як донори ми просто не можемо перераховувати гроші напряму до держбюджету в будь-якій країні, де ми працюємо.

В останні місяці посли головних країн-донорів просили внести поправки до закону, щоб ми могли продовжити важливу гуманітарну роботу. Ми зверталися до народних депутатів з проханням прийняти зміну, яка, на наш погляд, допоможе врятувати життя українців. Але поки наші зусилля марні. Сполучене Королівство готове підтримати розвиток головних гуманітарних організацій з розмінування, відповідно до цього закону, але тільки за умови прямого донорського фінансування операторів протимінної діяльності. Спроби прийняти поправки вже вкотре провалюються без чіткого пояснення. Тож можна тільки робити припущення, чому.

Річ у тому, що якщо нам не вдасться переконати внести правки в цей закон протягом наступних тижнів, донори будуть змушені прийняти жорсткі рішення. Я зіткнуся з необхідністю припинити нашу гуманітарну роботу, мета якої – рятувати людські життя. Чимало українців втратять роботу, а це переважно люди з громад, які живуть в умовах постійної небезпеки від нездетонованих мін і боєприпасів. Але якщо поправку буде прийнято, нам не доведеться цього робити.

Сподіваюся, що народні депутати зможуть підтримати нашу життєво важливу діяльність з гуманітарного розмінування, яка допомагає українцям отримати знання й навички, необхідні при вирішенні проблеми, яка, на жаль, ще довго залишатиметься нагальною.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"