Українська правда

БЛОГИ

Арсен Аваков: Вибори Президента. Ніхто не домовиться з МВС і Нацполіцією про ШИРОКО ЗАПЛЮЩЕНІ ОЧІ
19.01.2019 01:33


Доповідаю українському народові

(статус 00:45 19.01.2019)

Щодо забезпечення законності проведення виборчого процесу на виборах Президента України

Станом на 23:00 18.01.2019 ЦВК України зареєструвала вже 10 кандидатів у Президенти: Г. Балашов, О. Богомолець, А. Гриценко, С. Каплін, В. Купрій, Є. Мураєв, В. Наливайченко, А. Садовий, В. Скоцик, І. Шевченко. Вибори набирають обертів.

На жаль, відповідно, фіксуються і порушення виборчого законодавства, на які МВС та Національна поліція України зобов'язані реагувати.

З початку кампанії, 31 грудня 2018 року, МВС та Національна поліція отримали 91 звернення від громадських організацій та громадян щодо порушень під час проведення передвиборної агітації.

За результатами розгляду цих звернень змушені реагувати:

• щодо порушень, передбачених ст. 212-13 КУпАП (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск) – оформлено 29 адміністративних протоколів;

• щодо порушень, передбачених ст. 212-14 КУпАП (Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях) – оформлено 1 адміністративний протокол;

за двома епізодами розпочато кримінальне провадження за ст. 296 "Хуліганство" Кримінального кодексу України;

щодо 51-го матеріалу проводиться перевірка;

• щодо восьми звернень інформація не підтвердилася і вони залишені без реагування.

Крім вхідних повідомлень про порушення, власний моніторинг Нацполіції фіксує факти щодо можливого порушення виборчого законодавства і виносяться рішення про реагування.

На цей момент порушення зафіксовані в Закарпатській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій, Київській областях та місті Києві на користь зареєстрованих кандидатів у Президенти України: С. Капліна, А. Гриценко, В. Наливайченка, Є. Мураєва, А. Садового, І. Шевченка.

Прошу кандидатів та керівників виборчих штабів уважно поставитися до інформації про виявлені порушення – усунути порушення закону та ввести агітаційні процеси у законне русло. Навіть якщо це стосується незначних порушень. З маленьких порушень формуються системні помилки. З самого початку кампанії МВС не буде поблажливим. Цього від нас потребує буква закону.

Для уточнення інформації щодо виявлених порушень – можна зв'язатися з Департаментом оперативної підтримки Національної поліції. Превенція порушень також наша функція, ми будемо вдячні за співпрацю.

Порушення виборчого законодавства – особливий процес. І тут Нацполіція буде максимально відкривати інформацію для публічного доступу, в межах процесуальних норм, звичайно.

Допускаю, що в низці випадків, порушення не були навмисними й зареєстровані кандидати не мали до них відношення і/або не надали значення незначним порушенням, або не знали про дії своїх штабів. І все ж це не звільняє кандидатів від відповідальності.

Важливо зараз, на початку компанії – адекватно реагувати! І я прошу всіх кандидатів звернути на це увагу, бути вимогливими та точними в кожній своїй дії.

Крім того, скажу окремо – ми отримали численні звернення, які зараз перевіряються поліцією і НАЗК, про розміщення агітаційних матеріалів на білбордах і роздачі друкованої продукції, оплачених не з рахунків виборчого фонду зареєстрованого кандидата.

Зазначу, що станом на вечір 18 січня ЦВК мало інформацію про відкриття рахунків виборчого фонду тільки двох кандидатів – А. Садового та І. Шевченка.

На жаль, сьогодні кожен з нас може спостерігати на вулицях міст білборди та сітілайти декількох кандидатів, розміщених з оплатою з інших джерел, а не з виборчого фонду кандидата. Адже, як я зазначив, фонди відкрили тільки двоє, а палітра рекламованих кандидатів – на вулицях, в інтернеті, у друкованій пресі – налічує більше десятка.

Це – грубе порушення Закону, і за фактом завершених перевірок – найближчим часом будуть винесені санкції й реагування по кожному з цих фактів.

Крім того, Національна поліція самостійно фіксує факти та отримує заяви громадян і громадських організацій практично з усіх областей України про можливі порушення виборчого процесу на користь ще не зареєстрованих кандидатів, але тих, хто публічно вже заявив про свою участь виборах Президента України: Ю. Бойко, П. Порошенко, Ю. Тимошенко, І. Кива, О. Вілкул.

І хоча ці порушення виборчого законодавства, про які я говорив, не застосовні до кандидата і його команди до офіційної реєстрації в ЦВК, усі сигнали нами уважно перевіряються. А протиправні дії, передбачені загальними статтями КК – отримають відповідну реакцію.

* * *

Найсвіжіший сьогоднішній випадок: приклад силових дій під час політичних процесів

Сьогодні в Херсоні, серед інших, затримано голову обласної організації Соціалістичної партії, голова якої Ілля Кива публічно оголосив про свою участь у виборах Президента. Зараз проводиться перевірка причетності затриманого до силового інциденту в прес-клубі газети "Новий день" – бійка, застосування травматичної зброї і сльозогінного газу. Йому оголошено про підозру у вчиненні протиправного діяння, передбаченого ст.296 (Хуліганство) КК і буде прийнято рішення про запобіжний захід.

Це неприпустимий приклад виборчої активності. І в таких випадках Нацполіція буде діяти жорстко у рамках закону.

Виборча кампанія повинна проходити спокійно і мирно – без пострілів, сльозогінного газу та силових акцій! Ми будемо дуже жорстко припиняти будь-які спроби дестабілізації ситуації в країні та в будь-якому населеному пункті у цей особливий період для країни.

* * *

Перші дні виборчої кампанії вже показали: створена у МВС разом із ЦВК та громадянським суспільством система недопущення порушень під час виборчого процесу почала працювати.

Принцип, який ми маємо на меті реалізувати у рамках цієї системи: Ви звертаєтесь – ми перевіряємо. Є порушення – є реакція правоохоронців та ЦВК.

Додатково в НПУ працюватиме власний моніторинг виборчого процесу, яким займається Департамент оперативної підтримки.

Крім того, повідомляю вам: моїм наказом у МВС створена спеціальна робоча група для моніторингу законності виборчого процесу та роботи зі зверненнями громадян та громадських організацій, а також із повідомленнями у ЗМІ та соціальних мережах. У ній працюють співробітники МВС, роботу яких координують мої радники – Іван Стойко, Володимир Філенко, Іван Варченко та Михайло Апостол.

Дуже досвідчені та компетентні спеціалісти у питаннях проведення виборів, які максимально аполітичні та неупереджені до будь-якого кандидата під час виборів.

Для всіх, хто хоче поінформувати про факти або підозри про порушення виборчого процесу, повідомляю контакти нашої робочої групи:

Телефон: 044-254-97-56 (з 8-00 до 20-00, с 1 березня по 23 квітня – цілодобово)

Адреса: [email protected]


Кожне Ваше звернення буде перевірено!



Вдячний громадянській мережі ОПОРА, яка традиційно з самого початку долучилася до роботи та активно співпрацює з МВС та ЦВК. Нам важлива і та допомога, яку надають активісти громадської ініціативи "Стоп політична корупція" (ГО "Стоп корупції", ГО "Патріотичний Рух України"). Ваша конкретна робота у взаємодії з поліцією – важливіша за тисячу пафосних слів. Дякуємо!

Дякую всім свідомим та небайдужим громадянам, всім громадським організаціям, які нам допомагають. Ми відкриті до співпраці.

Окрема тема – пишу про наприкінці, але – не в останню чергу!

Є численні сигнали про формування виборчих "сіток" і організації "каруселей" по скупці голосів за "чорну" готівку. Хочу попередити хитрих "політтехнологів" поки не пізно – МВС і Нацполіція ретельно вивчає цю інформацію, ми не допустимо підкупу виборців і скупки голосів.

Реагування МВС на ці процеси, можливо буде для багатьох несподіваною публічною катастрофою.

Ніхто ще не домовився і не домовиться з МВС і Нацполіцією про ШИРОКО ЗАЧИНЕНІ ОЧІ на гидоту скупки голосів. Панове, не беріть участі у брехні й помилкових діях – не допускайте помилок! Не торгуйте майбутнім!

Ми будемо діяти жорстко – незалежно від яскравості і соціального статусу кандидата, рівня його опозиційності або провладності! Запам'ятайте ці кілька рядків. Прочитайте уважно всі ті, кому вони адресовані. Дякуємо.

* * *

Все, про що я написав вище – це найважливіша наше з вами спільна справа!

Давайте разом проведемо дійсно чесні, прозорі, демократичні вибори в Україні!

Доброї ночі.

ФБ автора





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"