Українська правда

БЛОГИ

Андрій Юсов: Президент і чесні вибори: розмова з дзеркалом
04.01.2019 17:50


На Facebook-сторінці Петра Порошенка з'явилося публічне звернення до кандидатів у президенти з нагоди початку виборчої кампанії. Президент закликає представників усіх політичних сил забезпечити "високу якість виборчого процесу", продемонструвати "гідний стандарт вільного і чесного волевиявлення". Однак що для цього потрібно зробити, не йдеться. Не секрет, що найбільшими загрозами прозорим виборам в Україні традиційно є адмінресурс, скупка голосів, чорний піар та підконтрольні олігархам ЗМІ. Президент чомусь не згадав про ці явища та не засудив їхнього використання. Натомість у зверненні зміщено акцент на те, що виборчу кампанію необхідно захистити від гібридних викликів. Безумовно, російський вплив на вибори в Україні буде, і це – величезна загроза. Але фальсифікація виборів всередині держави є не меншою загрозою, і війна Путіна проти України не повинна стати індульгенцією для любителів роздавати гречку, "нагинати" бюджетників та студентів, поширювати чорнуху проти опонентів.

Порошенко зробив звернення швидше не як глава держави, а як один із кандидатів у президенти. Адже в очільника країни є багато важелів, щоб не просто закликати грати по-чесному, а забезпечити виборчу кампанію, яка б відповідала міжнародним стандартам.

Складається враження, що подібними зверненнями Порошенко намагається забезпечити собі алібі під час виборів. Адже сьогодні, як і в попередні роки, найбільше загроз проведенню прозорих виборів надходить саме від влади різних рівнів. Особливо враховуючи те, що президентові підконтрольна СБУ, прокуратура, він має колосальний вплив на судову систему, йому підпорядковується виконавча вертикаль на місцях, вплив також є на мерів більшості обласних центрів та великих міст. Саме влада має найбільше можливостей, ресурсу і спокус впливати на результати волевиявлення громадян. Це ми і спостерігаємо останнім часом: штаб чинного президента наразі лідирує за масивами чорного піару проти своїх конкурентів. Чого коштує лише кампанія проти Анатолія Гриценка. Для президента відкритий доступ до телеканалів, якими володіють олігархи, натомість, для більшості його реальних опонентів існує жорстка інформаційна блокада. Останні вибори до ОТГ також не обійшлись без гучних скандалів. "Злі язики" кажуть, що президентський штаб готує найбільшу мережу "агітаторів", яка може стати однією зі схем скупки виборців національного масштабу. Безумовно, методи, які використовуватимуть цього разу для впливу на результат виборів, будуть більш вишукані, ніж у попередні роки, враховуючи розмах інформаційних технологій та досвід кількох Майданів.

Інші кандидати справді мають докласти всіх зусиль для захисту чесних виборів, об'єднати свої дії в цьому напрямку. Але навряд чи в такому об'єднанні братиме реальну участь президентська команда. Маніпуляції потрібно буде виявляти, часто, з боку самої влади. Традиційно найбільш зацікавлена у проведенні чесних виборів опозиція, особлива її демократична частина. З її боку по всій країні повинна діяти система моніторингу, яка б дозволяла фіксувати та аналізувати правопорушення під час виборчої кампанії, на основі чого можна буде апелювати до правоохоронних органів та міжнародних партнерів. Знову має активізуватися громадянське суспільство. У якому б куточку України не з'явився гречкосій, ми маємо знати його прізвище, скільки гречки і найголовніше – від якого кандидата. Мусимо розпізнавати чорний піар, розуміти, кому він вигідний та не реагувати на подібні вкиди. ЗМІ також повинні мати відповіді на питання, на якій підставі розміщуються сумнівні матеріали, це реклама чи "джинса". Краще за громадянське суспільство функцію контролю на виборах не виконає ніхто, і в найближчі місяці роботи на цьому фронті буде чимало. А звернення – річ хороша, головне, щоб і дії були відповідними.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"