Українська правда

БЛОГИ

Катерина Бутко: Як Порошенко планує закріпити вплив на судово-прокурорську систему
17.12.2018 11:58


20 та 21 грудня цього року відбудеться позачерговий з'їзд прокурорів, на якому буде розглянуте важливе питання: обрання двох членів до Вищої ради правосуддя (ВРП).

Чому так важливо, хто стане членом ВРП? Вища рада правосуддя – орган з надзвичайно високими повноваженнями – саме від її рішення залежить покарання чи звільнення судді, члени ВРП рекомендують на призначення Президентові суддів як першої інстанції, так і Верховного та Антикорупційного суду.

Саме Вища рада правосуддя заблокувала участь в конкурсі до Антикорсуду відомій судді-викривачці Ларисі Гольник, порушивши щодо неї дисциплінарне провадження через публікацію у фейсбуці. Маючи відкрите дисциплінарне провадження, Гольник вже не змогла взяти участь у конкурсі.

Саме на членах Вищої ради правосуддя лежить відповідальність за відсутність покарань суддів Майдану після революції Гідності. Через затягування розгляду справи та небажання карати суддів Майдану частина звільнених суддів за порушення прав людини під час революції Гідності трохи більша 10%.

До складу Вищої ради правосуддя входить 21 особа: десятьох із них обирає з'їзд суддів, два члени призначаються Президентом, ще по дві особи обираються Верховною радою, з'їздом прокурорів, з'їздом адвокатів та представниками юридичних вищих навчальних закладів. Термін обрання – 4 роки.

Наразі до складу ВРП входять двоє представників, обраних з'їздом прокурорів 27 квітня 2015 року – Вадим Нежура та Володимир Комков. Як бачимо, їх 4-річні повноваження закінчуються лише через 4 місяці, проте обрати нових прокурори хочуть вже цього тижня.

З'їзд прокурорів відбувається раз на 2 роки саме наприкінці квітня, тому виникає питання – для чого обирати представників до Вищої ради правосуддя саме зараз, на позачерговому з'їзді?

На мою думку, єдиною причиною піднімати питання обирання членів ВРП саме зараз є те, що в квітні політична ситуація в країні може бути зовсім іншою. А отже, це є нічим іншим як намагання президента "законсервувати" на 4 роки лояльних до себе осіб поки він ще зберігає вплив на прокурорів через свого близького товариша Юрія Луценка.



Хто ж претендує на посади членів Вищої ради правосуддя?


На 2 вакантні посади подалося лише 5 осіб. У рамках проекту PROSUD ВГО "Автомайдан" перевірили всіх кандидатів на ці посади і прийшли до невтішного висновку: жоден із кандидатів не відповідає критеріям доброчесності, які повинні мати майбутні члени Вищої ради правосуддя.

Аналізуючи кандидатів, ми звертали увагу на кілька індикаторів:

- причетність до кримінальних правопорушень;

- причетність до порушення прав людини;

- невідповідність стилю життя згідно із задекларованими доходами, незрозуміле походження статків;

- причетність до сумнівних рішень чи дій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;

- зв'язок з політичними партіями (рухами) або політиками чи антиукраїнські настрої;

- недотримання норм професійної етики у статусі особи, на яку розповсюджуються такі норми.

У разі, якщо в результаті аналізу щодо кандидата виявлено два і більше індикаторів, які можуть свідчити про недоброчесність кандидата, він отримував "червоний" колір, наявність 1 ідикатора – "жовтий" колір, у разі, якщо індикаторів, які можуть свідчити про недоброчесність кандидата не виявлено, він отримував "зелений" колір.

Проте з 5 кандидатів, які претендують на 2 посади членів ВРП, не виявлено ЖОДНОГО, який би міг би отримати "зелений" колір.







У кому з даних кандидатів може бути зацікавлений Порошенко?
Перед усім, очевидною кандидатурою є Ігор Фомін, адже він є не тільки адвокатом, але і другом Генпрокурора Юрія Луценка.



Другим лояльним до президентсько-прокурорського оточення може бути заступник голови Солом'янського районного суду Тарас Оксюта. Саме він фігурує на "акваріумних плівках" Назара Холодницького, в них голова САП відкрито радить своєму підлеглому для вирішення питання позвонити Оксюті. Очевидно, що суддя, який за дзвінком допомогає прокурорам є гарною та керованою кандидатурою і у Вищу раду правосуддя.

Очевидно, що, враховуючи наявність вагомих сумнівів у доброчесності всіх кандидатів до ВРП, єдиною вимогою до з'їзду прокурорів є не призначення ЖОДНОГО члена ВРП на даному з'їзді.

Ми розуміємо, що усвідомлюючи те, що в квітні Порошенко навряд чи матиме такий вплив на прокурорську систему як зараз і вже не зможе вплинути на призначення кандидатів до ВРП єдиною можливістю "законсервувати" свій вплив на прокурорсько-суддівську систему є обрання членів Вищої ради правосуддя саме на позачерговому та незаконному з'їзді.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"