Українська правда

БЛОГИ

Тетяна Чорновол: Портнов іменем України буде вирішувати чи законно конфіскували активи Януковича
13.11.2018 12:31


13 грудня об 11 годині адвокати Януковича в Касаційному суді Верховного суду (вул. Різницька, 13\15) будуть пробувати оскаржувати конфіскацію 1,5 млрд. доларів в бюджет України.

І треба сказати державна система дійшла до ручки якщо кліка Януковича зуміла передати касацію на розгляд "своєму" судді, яку випестував юрист режиму Януковича Андрій Портнов.

Отже знайомтесь – суддя Наталя Марчук.

В часи Януковича Наталя Марчук була одною з перших працевлаштована в головне дітище Портновської судової реформи – новостворений Вищій спеціалізований суд з розгляду кримінальних і цивільних справ. Наскільки важливе для Портнова було це дітище свідчий той факт, що він зміг "по бєзпрєдєлу" відібрати у Національного університету оборони України головний корпус під приміщення для суду.

Наталя Марчук була привілейована суддя цього суду, якій не потрібно було займатися марудною суддівською роботою. За три роки, вона слухала лише одну касацію і то рішення по ній засекречене (а зараз вона обурюється, що вирок по "спецконфіскації" має гриф "таємно").

Робота (ще й за додаткову оплату) в неї полягала в іншому – вона роз'їзджала по закордонах, виступала на різних семінарах, конференціях, тренінгах і розповідала про переваги судової реформи Портнова.

А тепер так би мовити, речник судової реформи Портнова окопалася у Верховному Суді та буде вирішувати чи правильно були конфісковані корупційні активи Януковича в Державний бюджет чи ні.

Генпрокуратура в даному випадку повинна негайно наполягати на відводі такої судді. Тим паче її родитель – Портнов на збіговиську Сім'ї в Москві був "янучарами" вповноважений здійснювати юридичний захист їх активів, тому повірте особливо прискіпливо одбирав суддю для касації та призначив найкращу та найвідданішу зі своїх кадрів.

А тепер пропоную зазирнути в 13-тий рік в конференц-зал одного готелю в Сосновому бору під Києвом, бо той кадр добре демонструє чому Україна так важко повертала в бюджет 1,5 млрд. доларів корупційних активів Януковича, а коли повернула це ще виявився не фінал – злочинці перегрупувалися і готуються знову обібрати бюджет.

Цю картину я би назвала: "Як закалялася сталь портновської мафії проти спецконфіскації". https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=0900001680097d33

Отже, 28 березня 2013 року в готельному комплексі "Джинтамо бриз" на семінарі в одній президії невипадково поєдналися, але випадково засвітилися вкупі Андрій Портнов, Віталій Касько, Мері Батлер, Наталя Марчук – головні фігуранти ганебної боротьби проти конфіскації коштів Януковича в український бюджет. Якщо точніше сказати, то перші троє свою роль вже відіграли, на черзі туз з рукава Портнова – суддя Наталя Марчук.

Див: портновський тренінг в "Джинтамо бриз"



Нагадаю про ролі попередніх трьох. Про Портнова, а саме той факт, що Сім'я на нього поклала тягар захисту активів, я вже говорила. При чому стратегія захисту у Портнова ніколи не була в лоб, а так щоб максимально дезорієнтувати українське суспільство, щоб воно мимоволі сприяло поверненню коштів злочинцям. Адже відразу після появи закону про спецконфіскацію активів Януковича, в "Українській правді" виступив дуже близький до Портнова Володимир Пилипенко, який був хитро названий з відома поважного видання не людиною Портнова, а представником Венеціанської комісії, що крізь крокодилячі сльози доводив, що цей закон в інтересах Януковича, дасть йому можливість легалізувати доходи через рішення Європейського суду з прав людини.



Далі, з такими ж аргументами до кампанії протидії конфіскації долучився наступний гість портновського семінару в "Джинтамо бріз" Віталій Касько.



Він добре дезорієнтував суспільство і журналістів, по-суті довів, що конфісковувати кошти в бюджет, ще гірше ніж їх красти. Здавалось би, як таке можна сприймати? Але не забуваємо, що в 15-16 роках Касько був розпіарений, як головний антикорупціонер країни.

На тому збіговиську портновської мафії в "Джинтамо бриз" він був названий, як експер Ради Європи. Це не зовсім правда. В часи Януковича він працював в юридичній фірмі "Арцінгер", що обслуговувала інтереси Курченка та Сім'ї і гроші саме з тих корупційних схем були повернуті в Державний бюджет завдяки "спецконфіскації".

Після Каська менеджер по захисту активів Портнов залучив важку артилерія протидії конфіскації. На сцену вийшла, ще один учасник портновського семінару в "Джинтамо бриз" – Мері Батлер представниця Посольства США, яка дуже довгий час фактично виконувала роль головного розпорядника іноземних грантів в Україні, а також в часи Януковича займалася реформуванням судової системи разом з Портновим.

Щоб зупинити конфіскацію активів Януковича в бюджет вона підмахнула папірець з Департаменту юстиції в США, в якому розкритикувала ініціативу України.



І це при тому, що такий вид конфіскації, як "in rem", тобто поза кримінальним процесом без вироку суду щорічно повертає мільярди злочинних коштів в бюджет США, Мері Батлер від імені свої держави цинічно заборонила Україні повернути через подібний механізм корупційні кошти Януковича. При чому вона критикувала не лише конкретний законопроект, а особисто забороняла будь-яку роботу над законодавством в цьому напрямку.

Звісно всі "грантожери" "антикорупціонери" заради позиції своєї "мами" готові були трупом лягти, в прямому сенсі слова, тільки б не допустити повернення корупційних коштів в бюджет.

Однак не зважаючи на всю цю протидію портновської мафії, завдяки роботі генпрокурора Юрія Луценка, Україна таки здійснила конфіскацію 1,5 млрд. доларів Януковича.

Але навіть після цього Мафія не здалася. І зараз очікується вихід на сцену це одного гравця з рукава Портнова – суді Наталі Марчук, яка так необережно засвітилася в "Джинтамо бриз"...

Найбільш цинічно в цій історії, що те чим нас найбільше лякали різні "єврооптимісти", каські, шабуніни в історії зі "спецконфіскацією" активів Януковича, а саме судовим оскарженням спецконфіскації, вони це роблять власними руками, силами, кадрами, мафіозними зв'язками.

Адже судячи з інтерв'ю ще одного "грантожера" Віталіка Шабуніна в "Сегодня" суддя Наталя Марчук його улюблена.



І розгляд касаційної скарги, щодо конфіскації коштів Януковича в бюджет, випав їй не випадково. Портнов організував, щоб ця скарга потрапила саме їй, і сама суддя теж до цього доклала всіх зусиль. І щось я так думаю, не для того, щоб її не задовольнити, а навпаки щоб посприяти Януковичу повернути собі свої корупційні гроші.

При чому касаційний розгляд судді Марчук це лише одна з ланок в системі повернення коштів Януковичу.

Адже рік тому для того, щоб знайти хоч найменший привід для суду оскаржити конфіскацію, адвокати офшорних компаній Януковича та портновська мафія домовилися з керівником НАБУ Артемом Ситником порушити три! кримінальні справи в НАБУ, щодо незаконності конфіскації коштів в бюджет. Це мабуть вперше за всю світову історію існування антикорупційних органів такий орган зайнявся не конфіскацією корупційних коштів в Держбюджет, а навпаки поверненням їх злочинним власникам.

Але Ситник при цьому цинічно розводить руками, мовляв я не винний, бо всі три справи мене зобов'язав порушити суд.

Тільки це "розвод", адже всі ухвали про порушення справи про незаконність конфіскації приймав один "ручний" суддя НАБУшників – Бобровников. Можливо він би прийняв ще й четверту і п'яту ухвалу...але от біда НАБУ не розрахувало тиск на цього суддю і довело його до смерті. Суддя помер на 37 році життя від серцевого удару...

Але своє діло Мавр встиг зробити, і все, що слідство НАБУ нашкрябає в тих трьох справах воно передає адвокатам офшорів Януковича, а також заангажованій судді, щоб полегшити їм шлях до оскарження конфіскації.

До речі, в інтерв'ю газеті "Сегодня" "грантожер", палкий противник конфіскації активів Януковича в бюджет Віталій Шабунін зізнався, що детективів НАБУ повчала та сама суддя Наталя Марчук.

Тобто є всі підстави вважати, що суддя, адвокати офшорок Януковича та слідчі НАБУ змовилися між собою проти державних інтересів України.

Отож вважаю Генпрокуратура повинна негайно почати процес відведення заангажованого судді, а також всі учасники злочинної змови – повернення корупційних активів Януковичу вже достатньо засвітилися, щоб СБУ їх всі взяло на олівець та об'єднало в одне кримінальне провадження (там буде багато статей, але можна почати зі злочинної організації та шпіонажу).





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"