Українська правда

БЛОГИ

Олексій Братущак: "Релігійна війна". Російська пропаганда розпалює ворожнечу
09.10.2018 21:31


Цими днями Україна очікує на рішення про надання томосу. І мало хто звертає увагу, як до цієї події готується Росія.

А Кремль вже розгорнув "інформаційний обстріл", який в умовах сучасної гібридної війни передує силовим діям "зелених чоловічків" та "місцевих шахтарів з Бурятії".

Російська пропаганда поширює меседжі: після надання томосу на Україну очікують річки крові, релігійна війна, сотні тисяч "православних добровольців з Росії" і навіть пряме втручання армії РФ, . І все нібито через те, що праворадикали почнуть захоплювати храми та святині, які нині використовують УПЦ МП.

Вірний соратник українських комуністів, екс-депутат Київради від Партії регіонів Петро Лебідь (більш відомий як намісник Києво-Печерської лаври Митрополит Павло) вже і дату захоплень анонсував – 14 жовтня. У цей день націоналісти традиційно пройдуть центром міста. Щоправда, з двох можливих маршрутів вони обрали той, який не веде повз Лаври.

Та й в СБУ попереджають: ситуацію відстежують, а провокації можуть бути влаштовані російськими спецслужбами.

Про все це у сюжеті, який я готував для програми "Деталі" телеканалу ZIK.



У цій історії спливла ще одна "деталька". Російська пропаганда знайшла вірних посіпак на українському телебаченні, які допомагають нагнітати ситуацію.

Знову засвітився Newsone.

Чому знову? Бо раніше їх на пару зі 112-м ловили "за руку" в інформаційній провокації РФ під назвою "Парубій Гітлера любить".



Пропаганда РФ: Релігійна війна вже розпочалась


28 вересня в ефірі пропагандистського телеканалу "Росія-24" вийшла новина "На Украине захвачен храм".

Ведуча так прямо і заявила: националисты захватили храм.

Більше "подробиць" розповів нібито у телефонному включені з Києва собкор:

О захвате храма сообщает сайт УПЦ МП, изгнали всех прихожан из храма и заявили, что храм принадлежит им. Аналитики считают, что активизация правых радикалов направленная против УПЦ МП связана с инициативой Порошенко о создании автокефальной украинской церкви. То, что сейчас происходит в Богородчанах – это начало той религиозной войны, о неизбежности которой говорят многие аналитики, поскольку прихожане настроены очень решительно и готовы защищать свои храмы даже с оружием в руках. Это актуально учитывая той факт, что на Украине сейчас несколько миллионов стволов незарегистрированного огнестрельного оружия. И это оружие вполне вероятно будет стрелять в этой религиозной войне.



ОБЕРЕЖНО! У ВІДЕО РОСІЙСЬКА ПРОПАГАНДА.



Ще раз зверну увагу на поширені в цьому відео меседжі:

• захопили храм (тут важлива деталь, говорять саме про храм);

• це пов'язано з очікуваним томосом;

• це початок релігійної війни;

• у релігійній війні застосують зброю.

А тепер давайте подивимось, що відбулося насправді.

Йдеться про історію, яка мала місце 28 вересня у райцентрі Богородчани на Івано-Франківщині.

Ось сюжет обласної телерадіокомпанії "3-Студія", який пояснює ситуацію з місцевим Свято-Троїцьким храмом.



У сюжеті йдеться не про храм, а про приміщення будівлі музичної школи площею 87 квадратних метрів 17 років тому передали в користування церкві. Там жив один зі священиків, і лише це приміщення місцева рада вирішила повернути школі. Тобто сам храм ніхто не захоплював, про це навіть не йшлося.

Навіть на офіційному сайті УПЦ МП йдеться не про захоплення храму, а про "будівлі Митрополичих палат при Свято-Троїцькому храмі, що були надані в користування релігійній громаді Української Православної Церкви".

Таким чином спростовується перший меседж російської пропаганди, що відбулося захоплення храму.

Також спростовується другий меседж про протистояння через очікуваний томос.
Бо це не конфлікт на релігійному грунті. Це з'ясування господарського питання щодо використання приміщення музичної школи між церквою та місцевою владою.

Ось повідомлення Укрінформу від 29 вересня, в якому місцева рада пояснює свою позицію:

Богородчанська районна рада спростовує інформацію щодо захоплення церкви Московського патріархату і називає це спробою дестабілізувати ситуацію в районі. Мова йде про приміщення, суміжні з будівлею храму.

На черговій сесії Богородчанської райради депутати ухвалили одностайне рішення про використання цих приміщень для потреб музичної школи, як це було раніше.


Також в Ю-тубі є відео зустрічі представників місцевої влади та церковників. На відео відбувається розмова, що договір про передачу приміщення розірвано в односторонньому порядку. Представники церкви з цим не погоджуються, вважають що відповідне рішення може ухвалити лише суд. Тому вони не підписали акт передачі приміщення.



Усе, жодного релігійного протистояння.

А тепер давайте подивимось ефір телеканалу Newsone від 30 вересня.

Зверніть увагу на дату. Цей ефір був уже після серії повідомлень про справжню історію конфлікту у Богородчанах. Тобто на момент ефіру було достатньо інформації, щоб розібратися в ситуації.

Проте ведучий Newsone В'ячеслав Піховшек у свої "суб'єктивних підсумках" маніпулятивно (суб'єктивно?) використав історію у Богородчанах для підтвердження тези: на Україну чекає силове протистояння на релігійному грунті.



Дивитись з 48:40



Рошифровка Піховшека:

Вы помните слова Порошенко, что он не допустит никаких провокаций после получения Томоса. Что не прольется ни капли кроли, что процесс определения церковных общин будет добровольным, а также свободным от какого-либо силового взаимодействия.

И что же мы видим? Томаса все еще нет. Неизвестно, будет ли он.

А события уже разворачиваются по сценарию, о котором неоднократно предупреждала украинская православная церковь и многочисленные эксперты. Их прогноз страшен: Украину накроет волна захвата церковного имущества, возможно повсеместное противостояние на религиозной почве.

Сторонники автокефалии скорее всего не будут соблюдать никаких законов, ставка будет на проявления силы и безнаказанность.

К сожалению, эти прогнозы начинают оправдываться.

28 сентября представители местной власти при содействии Правого сектора приняли участие в захвате миротворчих палат на територии Свято-троицкого храма УПЦ в селе Богородчане Ивано-Франковской области.

Как свидетельствует видео, рейдеры объяснили свои действия тем, что прихожане УПЦ не переходят и не поддерживают, как они сказали, нормальную церковь.


На підтвердження релігійного протистояння Піховшек наводить маленький шматок відео, який не передає всю суть історії в Богородчанах.



По суті, Піховшек маніпулятивно нав'язує думку: "в Богородчанах відібрали приміщення церкви, що підтверджує прогнози "експертів" про протистояння на релігійному грунті. А отже і обіцянка Порошенка, що після отримання томосу не буде провокацій, не проллється кров – порожні балачки. Натомість Україну очікує "повсеместное противостояние на религиозной почве".

Протистояння навколо церкви не виключені. От тільки який масштаб вони матимуть?

Перехід приходів до помісної церкви може пройти без релігійної війни. Бо насправді у українських православних немає розбіжностей у вірі та церковних обрядах.

Але для мирного процесу потрібно ще дещо.

Щоб Росія не лізла у наші справи. Щоб вона своєю пропагандою не розпалювала в Україні ворожнечу на релігійному грунті. Щоб не підбурювала вірян "зі зброєю в руках захищати храми". Щоб не фінансувала "православних тітушок" і не відправляла бойовиків на захист "руського миру". Ну і щоб її посіпаки в Україні не допомагали кликати війну у власний дім.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"