Українська правда

БЛОГИ

Володимир В’ятрович: Про заборону нацистської символіки в Україні
09.10.2018 19:00


Нацистський тоталітарний режим вбив мільйони українців. Нацисти здійснили на наших землях геноциди євреїв та ромів. Україна втратила до 10 мільйонів осіб вбитими у війні проти нацизму.

Вішати на себе портрети Гітлера є наругою над пам'яттю кожного із цих мільйонів.

Демонструвати у публічному просторі символіку нацистського режиму є протиправним в Україні згідно із Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Вважаю випадок на футбольному матчі в Полтаві неприпустимим для демократичної країни, якою сьогодні є Україна. Якою вона стала зокрема і ціною мільйонів життів вбитих нацистами наших співвітчизників.

Чекаю на відповідні дії правоохоронних органів.

Отже, нагадаю:

Згідно з частиною першою статті 3У "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", пропаганда символіки націонал-соціалістичного (нацистського) режиму визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та заборонена законом.

Відповідно до підпункту "ґ" пункту 5 частини першої статті 1 Закону символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму є зображення, написи, присвячені подіям, пов'язаним з діяльністю Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП). Адольф Гітлер у 1921-1945 роках був керівником Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП). Зображення Адольфа Гітлера як керівника НСДАП використовувалося, в тому числі, у діяльності НСДАП, зокрема, на передвиборчих плакатах НСДАП, пам'ятних медалях, під час партійних з'їздів НСДАП тощо.

Тому зображення Адольфа Гітлера відповідно до закону є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

Винятки теж вичерпно зазначені в законі: музеї, архіви, оригінали нагород та документів, бібліотечні фонди, наукова діяльність та її результати, історична реконструкція, приватні колекції та архівні збірки, антикварна торгівля.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"