Українська правда

БЛОГИ

Гліб Вишлінський: Як зробити так, щоб гривня не впала
10.08.2018 21:47


Цього тижня валютний ринок карав країни, де переміг популізм.

Головною жертвою, звичайно, стала турецька ліра, яка лише за п'ятницю знецінилася на 15%, а з початку року – більше, ніж на 40%. Це як девальвація гривні до долара з 27 до 46.

Але і гріхів у турецької влади найбільше. Президент Ердоган спочатку розганяв економіку дешевими кредитами, як мріють українські адепти промислової політики. Коли це призвело до неминучого стрибка інфляції, він тиснув на центральний банк, не даючи йому підвищити процентну ставку. Почалася девальвація ліри. Після перемоги на виборах замість скористатися моментом, і навести порядок в фінансах країни, він призначив міністром фінансів свого зятя замість більш досвідчених кандидатів. І, врешті решт, посварився з США, що закінчилося підвищенням мит США на турецькі метали.

Заява президента Ердогана, що стосунки з Росією, навпаки, досягли найвищого рівня, мало допоможе турецькому президенту в підтримці ліри. Російський рубль в п'ятницю теж впав на 2% та досяг найнижчого рівня до долара за два роки. По російській валюті вдарила загроза нових американських санкцій против РФ за отруєння родини Скрипалів в Британії. Помста шпіону-зраднику за допомогою хімічної зброї дорого коштуватиме російській економіці.

І, нарешті, британський фунт, який впав до 1,27 доларів за фунт, та цього тижня досягав найнижчого значення до євро з жовтня минулого року. Тут причина теж проста – политики, які безрозсудно втягнули країну в Брекзіт, зараз не здатні спланувати його адекватним чином. Низка заяв, що наступного року все може закінчитися безладним виходом Британії з ЄС без будь-якої угоди, і обвалила фунт.

Гривня непогано тримається за такої нестабільності. Але цього тижня ми добре побачили ціну популізму. Якщо уряд якнайшвидше не підвищить ціну на газ до ринкової, і Україна залишиться без грошей МВФ та інших кредиторів, гривня повторить обвал турецької ліри.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"