Українська правда

БЛОГИ

Ольга Богомолець: Свідома диверсія або повне професійне невігластво
23.07.2018 14:32


Щойно підготувала депутатське звернення про загрозу національній безпеці України секретарю РНБО Олександру Турчинову. Йдеться про біологічну та бактеріологічну безпеку нашої держави.

Сьогодні нам загрожує знищення системи лабораторного контролю з ідентифікації інфекційних агентів в Україні, стратегічно унеможливлюється проведення повноцінних профілактичних заходів з метою попередження поширення інфекційних хвороб та вбивається можливість потенційного відродження вітчизняної галузі виробництва вакцин і сироваток.

Так, з метою захоплення будівлі МСЧ заводу Маяк – МОЗ вирішив не тільки ліквідувати Державне підприємство "Спеціалізована медико-санітарна частина N18 МОЗ України", яке є невід'ємною частиною системи санітарно-епідеміологічного контролю, а і знищити музейні колекції культур – збудників хвороб, іншими словами – зразки мікроорганізмів, які є безцінними стратегічним бактеріологічним та біологічним запасом будь-якої держави.

За здоровою професійною логікою, всі музейні культури, що зберігалися в закладі, який ліквідується, мали би бути обліковані та передані на зберігання іншим відповідним національним інституціям, адже кожна музейна культура – є унікальною.

Проте 20 липня головою комісії з реорганізації підприємства Головачем І. М. було видано наказ про знищення музейних культур закладу шляхом автоклавування.

Коли бачу такі документи – розумію, що зовнішніх ворогів для знищення нашої держави взагалі на потрібно – невігласи при владі все роблять власними руками.

Без таких музейних колекцій, які по крихітках збиралися роками, Україна ніколи не зможе відродити стратегічно важливу для безпеки держави і здоров'я населення галузь власного виробництва вакцин. Тому їх знищення, на моє переконання, є злочином проти національної безпеки і унеможливлюють відродження України як сильної, могутньої і справедливої держави.

Такі колекції потрібно не нищити, а поповнювати новими зразками виділених культур збудників тих епідемій, які вирують сьогодні по Україні – це єдине, що дозволить нам в майбутньому виробляти сироватки і вакцини, які ідеально підходять нашим людям, не викликають побічних ефектів і є максимально ефективними.

Тому я звернулася до Олександра Турчинова з проханням не допустити знищення музейних культур, які мають стратегічне значення для безпеки нашої держави і здоров'я нації, а також перевірити, як вони зберігаються в інших закладах.

Крім того, вважаю за необхідне створення в Україні національного реєстру музейних культур збудників хвороб та визначення органу, який буде відповідальним за їх облік в державі.

А чиновники МОЗ, які приймають рішення, що суперечать національним інтересам нашої держави, мають пояснити свою мотивацію таких рішень та понести, у разі необхідності, сувору відповідальність.










^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"