Українська правда

БЛОГИ

Михайло Жернаков: Президент проти доброчесності?
10.07.2018 15:18


Вже цього тижня Верховна Рада має прийняти президентський законопроект N7441, який по суті запускає створення Антикорупційного суду.

Але за вже майже усталеною практикою до реформаторського законопроекту включили норми, які спрямовані проти реформи.

Одночасно зі змінами, необхідними для створення антикорупційного суду, законопроект фактично нівелює участь громадськості в доборі та оцінюванні суддів.

Відповідно до запропонованих положень члени Громадської ради доброчесності мають бути обов'язково присутні на її засіданні, а будь-яке рішення повинно бути прийняте більшістю від її загального складу. Це унеможливлює роботу Ради онлайн, що є її сталою практикою, а також роботу в колегіях, яку передбачає чинний закон.



У теперішніх умовах кваліфікаційного оцінювання близько 5500 суддів, а також необхідності аналізу сотень і тисяч кандидатів до нових судів прийняття таких норм рівнозначно усуненню громадськості від процесів реформування судової системи взагалі.

Дуже дивною є така пропозиція Президента. В питанні очищення судової влади суспільство вшестеро більше довіряє представникам громадськості, аніж суддям з органів суддівського врядування. Президент також неодноразово заявляв про те, що саме громадськість має стати watchdogs, аби не допустити приходу недоброчесних суддів.

Найцікавіше те, що незрозуміло, для чого саме такі норми пропонує Президент. Мало того, що до створення антикорупційного суду Громадська рада доброчесності не має жодного стосунку. Незрозумілою в принципі є мета прийняття такої норми, якщо тільки Президент не вважає за належне зробити перевірки на доброчесність неефективними. Про це мовчить і пояснювальна записка до закону, підписана заступником голови президентської адміністрації Олексієм Філатовим.

До профільного комітету вже звернулися експерти Реанімаційного Пакету Реформ і закликали під час доопрацювання законопроекту N7441 до другого читання виключити із тексту документу ці положення. Відповідні правки вже подані також.

Результат розгляду цих правок уже завтра покаже наскільки зацікавлені депутати коаліції (і в першу чергу Блоку Петра Порошенка) в доброчесній судовій системі.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"