Українська правда

БЛОГИ

Тимофій Бадіков: Разом у реформу здоров'я: Програма комплексної підтримки лікарів первинної ланки
13.06.2018 18:19


Початок реформи системи охорони здоров'я в Україні – це не лише сподівання на новий, гідний рівень медичних послуг – а й нові виклики для українських лікарів. Перш за все, це стосується лікарів первинної ланки: терапевтів, педіатрів, сімейних лікарів та головних лікарів.

Переважна більшість українських лікарів усвідомлює, що так як було, вже не буде. Однак багато хто до кінця не розуміє – що буде далі? Вони бояться змін. Лікарям, які опинилися "у відкритому океані реформи", потрібні плавзасоби. Таким плавзасобом стала "Програма комплексної підтримки лікарів первинної ланки", яку започаткували громадські організації "Батьки за вакцинацію" та "Платформа здоров'я" у співпраці з Бізнес-школою МІМ та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Співпраця на шляху до ефективних змін

Важливою умовою успішності реформи є наявність критичної маси людей, які успішно працюватимуть за новими правилами. Їх досвід наочно демонструватиме іншим що таке автономізація, як працюють лікарі-ФОП, та, взагалі, як це – замінити патерналістські підходи в роботі на управлінські. Ці люди, по суті, стають агентами змін, в яких навчаються та за якими тягнуться інші.

Однак, щоб агенти змін стали ким вони є, їм потрібно надати базову інформацію та навчити практично застосовувати навички.

Нещодавно Бізнес-школа МІМ-Київ та ГО "Платформа Здоров'я" підписали меморандум, яким започаткували співпрацю у напрямку підтримки процесу реформи охорони здоров'я в Україні. Першим кроком у цій співпраці став триденний тренінг-практикум в рамках "Програми комплексної підтримки лікарів первинної ланки", який відбувся на базі Бізнес-школи МІМ-Київ 7-9 червня 2018 року.

Бізнес-школа МІМ має досвід успішної програми навчання менеджменту в сфері охорони здоров'я, яка діяла протягом трьох років, ще до початку реформи. Викладачі школи висловили готовність надати лікарям управлінську експертизу, навчити їх дивитися на свою роботу з інакшої перспективи. З іншого боку, громадські організації "Батьки за вакцинацію" та "Платформа здоров'я" сприяють тому, щоб лікарі отримували допомогу найкращих експертів з медичних питань.

Синергія управлінської та медичної експертиз створила поле для навчання агентів змін, які стануть рушійною силою нових якісних реформ в охороні здоров'я.

Від спільноти успішних лікарів – до ефективної реформи

7-9 червня 2018 року в Києві відбувся перший етап "Програми комплексної підтримки лікарів первинної ланки в Україні". До участі в ньому були відібрані та запрошені 30 активних лікарів первинки з міста Києва та агенти змін з регіонів, що вже володіють успішний досвідом.

Усі учасники знайшли відповіді на найактуальніші питання організації лікарської практики: якими повинні бути перші кроки лікаря первинки в нових умовах? Як та навіщо лікарю ставати ФОП? Як створити свій імідж та комунікувати з пацієнтами? Як ефективно використовувати інформаційні технології? Як лікарю підвищити дохід?

Іншою ціллю тренінгу став відеозапис виступів експертів. На їх базі вже наприкінці червня запрацюють безкоштовні онлайн курси навчання для лікарів первинної ланки з усієї України. Кожен лікар зможе пройти курс та тестування, а за результатами – отримати експертну, фахову і громадську підтримку.

Навчальний курс буде поповнюватись по мірі надходження нових питань від лікарів. Наша мета – щоб до кінця 2018 року 10 000 лікарів первинки з усіх регіонів України пройшли онлайн навчання. Є й плани на осінь – спільно з Бізнес-школою МІМ-Київ підготувати навчальний курс preMBA для головних лікарів.

Важливим аспектом успішної лікарської практики в сучасних умовах є соціальні комунікації, відкритість та довіра один до одного лікарів та пацієнтів. Особливо це стосується лікарів первинної ланки, яким, природньо, пацієнти мають довіряти найбільше. Навичкам соціальних комунікацій, у тому числі за допомогою сучасних онлайн сервісів, платформ та інструментів потрібно навчатися. Заради цього ми створили facebook-групу для учасників Програми, де лікарі зможуть обговорювати питання по темі, питати експертів, отримати інформаційну та консультативну підтримку.

Окрім того вже створена відкрита публічна група у Фейсбук (Лікар первинної ланки України – https://www.facebook.com/groups/likarUA/), мета якої зовнішні відкриті та публічні комунікації лікарів первинки з пацієнтами, адже для більшості громадян України, питання зваженого вибору або зміни лікаря первинної ланки буде важливим та актуальним ще досить тривалий час. Учасниками групи, в першу чергу, є всі активні та відкриті до співпраці лікарі первинної ланки України. Метою надання пацієнтам можливості пошуку та об'єктивного вибору свого лікаря та для підтримки соціальних комунікацій з пацієнтами України.

Партнером з питань соціальних комунікацій та використання інформаційних технологій у роботі лікаря став Портал для пацієнтів EuroMD.



Тренінг став внеском в ефективну роботу сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів з усієї України в умовах реформи охорони здоров'я. Цей захід є поштовхом для створення спільноти лікарів, які хочуть якісних змін та здатні їх втілювати. Наявність спільноти дозволяє лікарю відчувати, що він не сам. Що йому їм є куди і до кого звернутися за підтримкою.

Приєднуйтеся до Програми комплексної підтримки лікарів первинної ланки за посиланням.

Я закликаю лікарів ставати агентами змін заради того, щоб ви та ваші колеги ефективно працювали в гідних та комфортних умовах заради формування здорового світогляду українців.

Давайте разом робити реформу якісною, а систему охорони здоров'я ефективною і доступною для всіх.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"