Українська правда

БЛОГИ

Олексій Братущак: "Волонтер" Гройсман міг би ініціювати антикорупційне розслідування щодо "генерал-губернатора" Жебрівського
13.06.2018 16:03


Сьогодні на Кабміні у прем'єра, здається, відбулося роздвоєння особистості.

Один Гройсман закликав урядовців ставати "волонтерами" для збору інформації про хабарників для Антикорупційного суду. Звичайно, це банальний піар, який розрахований на дурників...

Інший Гройсман без вагань погодився звільнити "за власним бажанням" керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського. Ось тут би "волонтеру" Гройсману і показати себе у всій красі. Зібрати усі історії, в яких фігурує прізвище "генерал-губернатора". Ініціювати звернення до НАБУ з проханням провести розслідування, на час якого відсторонити від обов'язків Жебрівського.

Але з Жебрівським так не можна? Бо він – "нужна людина"? Може навіть більш "нужна" за Юрія Луценка. Бо з Порошенком Жебрівський ще з початку 2000-х, коли був заступником голови партії "Солідарність".

Тому і пішов Жебрівський красиво, "за власним".

А запитань до нього залишилося вагон і маленький візок. І по опорним школам, і по цілому ряду інших інфраструктурним проектам, які від місцевих органів влади перебрала до себе обласна ВЦА. І по міжнародним грантам, про які потрібно якось звітувати...

Я хочу допомогти "волонтеру" Гройсману) Нє, ну серйозно. Ось дві історії, в яких фігурує постать Жебрівський.



Схема "контрабасу"


Перша історія про торгівлю з окупованою територією. Про "сіру" торгівлю, яку ще іноді називають "контрабас". У виявленій схемі Жебрівський своїм розпорядженням надав право возити товар до лінії зіткнення пов'язаним з ним фірмам, які потім засвітились у сумнівній схемі торгівлі з "ДНР".

Глава ВЦА Зайцевого Володимир Веселкин на початку року викрив схему незаконної торгівлі з окупованими територіями. На своїй ФБ-сторінці Веселкін виклав відео, як логістичний центр використовується для транспортування товару на непідконтрольну територію.



Логістичний центр у Майорську



За задумом, у логістичному центрі мали купувати товари українці з окупованих територій. Натомість центр працював як перевалочна база. Товар завозився до центру, там перевантажувався і транспортувався на непідконтрольну територію.

Усе це Веселкін підтверджував відзнятим відео. Перевантаження також відбувалося "сірій зоні" між блокпостами України та т.зв. "ДНР". Далі у Горлівці "підприємці" сплачували податки до "митниці ДНР".

За цією схемою, переконував Веселкін, відбувається фінансування тероризму. І нібито за нею стоїть сам Жебрівський. Останній все спростовував.

"У чотири інстанції пішли запити, щоб перевірили ті аргументи, які навів Веселкін: в СБУ, БЕП, податкову і прокуратуру. Мною підписано розпорядження по формуванню комісії на чолі з громадським активістом, яка там є у Майорську. Які мають перевірити доцільність функціонування логістичного центру. Якщо він не виконує свої задачі, то логістичний центр буде закритий", – заявляв Жебрівський.

Ані підконтрольні главі ВЦА волонтери, ані правоохоронці не змогли знайти підтвердження незаконній торгівлі з терористами.

Проте з відкритих джерел можна простежити зв'язок Жебрівського з фірмами, які займалися торгівлею через логістичний центр.



Зв'язок Жебрівського з Логістичним центром



Жебрівському належить приватне підприємство "Ян". Керівником цього ПП є Любомир Шведюк. Він же – голова Наглядової ради ПАТ "Мар'янівський склозавод", який також пов'язують з Жебрівським.

До 27 червня 2017 Шведюк також очолював ПП "Єдина країна" та ТОВ "Світа 2015". Його наступником одночасно у цих двох фірмах став Сергій Рекало.

Рекало разом із Артемом Скрипченком є співзасновниками ТОВ "Центр логістік груп". Також Скріпченко є директором логістичного центру. А "Центр логістік груп" є орендарем землі, на якому відкрили логістичний центр.



Жебрівський на КПВВ Майорськ



Але і це ще не все.

20 серпня 2015-го Жебрівський затвердив перелік фірм, які отримали дозвіл на переміщення товарів вздовж лінії зіткнення між блокпостами першого та другого рубежів. У списку можна побачити і ПП "Єдина країна", і ТОВ "Світа 2015". При цьому використовують для переміщення товарів один і той же автомобіль ГАЗель, (3 тн), АН 8883 ЕХ. Цей же автомобіль значиться у переліку ще трьох фірм, які містяться у списку: ТОВ "ВАГАНТЕС", ПП "Краматорська оптово-торгівельна компанія" та ТОВ "Таврія плюс". Також фірми мають спільну юридичну адресу – м. Бахмут, вул. Артема, б. 51.

І найцікавіше. У журналістському розслідуванні телеканалу "2+2" за грудень 2015-го була викрита схема незаконної торгівлі з терористами. Автори пішли на експеримент: домовилися з посередниками про сіру схему з продажу партії товару.

У тому розслідувані кілька фірм (ТОВ "ВАГАНТЕС", ПП "Краматорська оптово-торгівельна компанія", ТОВ "СВІТА 2015") та їхні засновники називалися такими, що є організаторами незаконної торгівлі з окупованими територіями. Попри це, фірми продовжили свою діяльність до 2018 року.

Що від цієї схеми отримав губернатор? Ось це вже запитання для антикорупційних органів...



"Помилки" Жебрівського в е-декларуванні

Якщо довести роль та вигоду Жебрівського у незаконній торгівлі з окупованими територіями правоохоронцям складно, то знайти порушення антикорупційного законодавства щодо декларування статків може кожен українець. Для цього достатньо відкрити і порівняти електронні декларації губернатора.

У своїй річній декларації за 2017 рік Жебрівський вказав матеріалу допомогу на суму 1 млн 50 тисяч гривень. Цю суму він отримав від згаданого вище ПП "Ян", яка йому ж і належить.

У разі отримання такої великої суми чиновник має одразу вносити до електронної бази повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Таку декларацію у 2017-му Жебрівський вніс у липні. Тільки у ній цю ж суму він отримував як матеріальна допомога від ПАТ "Фармак", яке належить його сестрі.

Тобто Жебрівський банально заплутався, хто ж заніс йому мільйон матеріальної допомоги: чи-то фірма його сестри, чи-то його власна фірма.

Інша історія з (не) декларуванням видатків на відпочинок.

У березні 2018-го Жебрівського сфотографували на пляжі 5-зіркового отелю в ОАЕ. Відпочинок на курорті коштував йому близько 1000 доларів за добу. Нічого поганого у цьому немає, адже він дійсно може собі дозволити такі витрати.



Жебрівський на відпочинку, фото з ФБ-сторінки Сергія Іванова



"Я на день народження на п'ять днів поїхав відпочити, якийсь чоловік сфотографував, і всі сайти показали, як Жебрівський за тисячу доларів в день може собі дозволити. Так, можу! Я за це заплатив податки", – заявляв голова Донецької ВЦА.

І все б нічого, тільки витрати на цей курорт точно перевищують мінімальну суму, яку чиновники мають декларувати. Законодавство передбачає, що до декларації мають вноситися видатки, які перевищують 50 прожиткових мінімумів. Нині це складає трохи більше 3 тисяч доларів, або 3 доби на курорті в ОАЕ. Жебрівський відпочивав 5 днів. Але до декларації відповідні витрати Жебрівський так і не вніс.



* * *



Ну що, "волонтер" Гройсман береться зі ці два питання? Ну тоді можна не чекати появи Антикорупційного суду. Вже зараз з цими матеріалами можна йти до НАБУ та НАЗК. Нехай ті розслідують, а вже з появою профільного суду звертаються до нього.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"