Українська правда

БЛОГИ

Юрій Луценко: Ми продовжуємо співпрацювати з міжнародним співтовариством для боротьби з організованою злочинністю та повернення незаконних активів
24.05.2018 11:55


Шановний Президенте Генеральної Асамблеї, шановний Генеральний секретарю, поважні представники держав-членів!

Для мене велика честь звернутися до вас на дебатах високого рівня з нагоди 15-річчя прийняття Конвенції ООН проти корупції.

Внесок ООН у боротьбу із глобальною корупцією навряд чи можна переоцінити.

На сьогодні Конвенція являє собою базис для приведення національного законодавства кожної держави-учасниці у відповідність до загальновизнаних методів та заходів щодо попередження та протидії корупції. Вона також сприяє міжнародному співробітництву у кримінальних справах, що є ключем до притягнення корумпованих посадових осіб до відповідальності.

Вибравши прогресивне майбутнє у 2014 році, громадяни України змили своєю кров'ю бруд корупції з державних органів і надали нам повноваження реформувати нашу країну на користь загального блага.

Колишній Президент України Віктор Янукович та його злочинна організація, втікаючи з країни, привласнили понад 40 мільярдів доларів США.

На жаль, вони отримали повну підтримку від Росії, яка не тільки порушує свої міжнародні зобов'язання, включаючи передбачені Конвенцією ООН проти корупції, але і підтримує фінансування війни та тероризму у нашій країні, а також в усьому світі.

З часу Революції Гідності, за підтримки наших міжнародних партнерів нам вдалося здійснити значні кроки у боротьбі з корупцією в Україні.

Насамперед, ми застосували спеціальну конфіскацію та повернули для національного розвитку до Державного бюджету України 1,5 мільярди доларів США, які були привласнені державною мафією Януковича.

Ми провели амбітні реформи та створили нові антикорупційні установи: Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, Ці органи вже функціонують та щодня показують позитивні результати своєї діяльності.

Задля забезпечення прозорості та відкритості, ми запровадили відкриті реєстри кінцевих бенефіціарних власників українських компаній, а також електронних декларацій 2.5 мільйонів державних службовців.

У минулому році засуджено 1700 корумпованих чиновників, що в 3 рази більше, ніж за будь-який рік до Революції Гідності у 2014 році.

Але кількість виявлених злочинів, обвинувальних актів або навіть судових вироків не може розглядатися єдиним мірилом успіху в боротьбі з корупцією – якщо у вашому кораблі пробоїна, ефективно працювати помпою недостатньо.

Відтак ми прийняли нове законодавство та змогли викорінити найбільш серйозні корупційні схеми. Ці зусилля дозволяють зберегти до 7 млрд. доларів США щорічно.

Я хотів би підкреслити важливість доброї волі та відданості міжнародної спільноти боротьбі з корупцією. Сьогодні злочинці, намагаючись приховати доходи від корупційних правопорушень, використовують складні транснаціональні схеми, які можуть включати сотні компаній та банківські рахунки у десятках юрисдикцій.

Глобалізація не обійшла й організовану злочинність. Доки правоохоронним органам доводиться чекати місяцями або навіть роками для отримання дозволів на розкриття інформації про банківські операції, корумповані чиновники вже використовують криптовалюту.

За таких умов ми продовжуємо співпрацювати з міжнародним співтовариством для боротьби з організованою злочинністю та повернення незаконних активів.

Тому користуюсь цією можливістю, щоб заохотити спільноту ООН активно сприяти боротьбі з корупцією в усьому світі та позбавляти злочинців їх незаконних активів.

Я щиро вірю, що невідворотність покарання для злочинців та конфіскація їхніх незаконних активів є найкращою відповіддю на корупцію та демонстрацією ефективності Конвенції ООН проти корупції.

*з виступу на дебатах високого рівня Генеральної Асамблеї ООН з нагоди п'ятнадцятої річниці схвалення Конвенції ООН проти корупції, м. Нью-Йорк, США, 23 травня 2018 р.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"