Українська правда

БЛОГИ

Михайло Жернаков: Політизація Конституційного Суду вже сьогодні?
16.05.2018 09:55


Вже цього тижня Верховна Рада може призначити двох суддів Конституційного Суду України.

Але попри те, що Конституція передбачає конкурсний і об'єктивний добір суддів, відбувається це знову в максимально заполітизований спосіб. Спочатку комітет з правової політики та правосуддя не допустив до участі незалежних кандидатів, поданих невід парламентських фракцій. Потім дві найбільші фракції не тільки домовилися щодо кандидатів (Олег Первомайський від НФ і Ірина Завгородня від БПП), а й "прив'язали" це до низки проблемних голосувань, вчергове "розмінявши" голоси замість добору об'єктивно найбільш достойних бути суддями.

Відтак, жодного конкурсного добору суддів КС у паралменті, який нам продавали як частину "великої" судової реформи авторства президента Порошенка, не відбулося і вже не відбудеться. Все вирішили партійні домовленості.

Питання чи здатні політично залежні судді, призначені парламентом, вказувати парламенту на неконституційність його законів, залишається риторичним.

Як наслідок – під загрозою не тільки той прогрес в Конституційному Суді, якого вдалося досягти недавно. Чим загрожує політично залежний Конституційний Суд, ми з вами добре пам'ятаємо. Саме завдяки політично залежним суддям КСУ в 2010 стала можливою узурпація влади Януковичем.

Раніше громадськість закликала Верховну Раду не політизувати процес і забезпечити об'єктивний відбір. Але вчергове партійні інтереси можуть виявитися сильнішими, ніж незалежний суд і інтереси демократії.

***

fb автора

Написано в співавторсттві з Юлією Кириченко, експерткою Центру політико-правових реформ і РПР





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"