Українська правда

БЛОГИ

Іван Крулько: Президентський "злам"
21.03.2018 13:45


Свіжі електоральні рейтинги від КМІСу показали, що аби вибори відбулись наприкінці лютого, Юлія Тимошенко у першому турі отримала б найбільше голосів із тих, хто визначився і піде на вибори. А саме – 24,6%! Тоді як чинний президент опинився б лише на 4-му (!) місці – із результатом 9,8%. Розрив у підтримці у 14,8% (!) вражає.



За даними КМІСу, рейтинг Петра Порошенка за півроку просів на рекордних 8,5% (!), тоді як рейтинг Юлії Тимошенко, навпаки, зріс на 6,8%.



Та показовим у цій історії є те, що за цей час відбувся злам у баченні українцями майбутнього президента. Якщо раніше на запитання "хто, на вашу думку, буде наступним президентом", респонденти, незалежно від уподобань, говорили, що це буде Петро Порошенко, бо в нього більша підтримка, адмінресурс тощо, то цього разу 9,4% опитаних відповіло, що це буде Юлія Тимошенко. Водночас 8,2% вірять у те, що Петро Порошенко таки залишиться на другий термін.



Аналогічна ситуація і з партійними рейтингами. Якщо підтримка "Батьківщини" із вересня 2017-го по лютий 2018-го зросла на 6,2% – з 16,3 до 22,5%, то БПП "Солідарність" – впала на 5,6% – з 12,2 до 6,6%.





І це попри той бруд, який усе більше і більше починає литись на "Батьківщину" та її лідера із провладних ЗМІ та президентських каналів. Імітація реформ, боротьба із корупцією, "драконівські" тарифи, торгівля на крові, "маски-шоу" для бізнесу та інші "цукерки" від влади лише заганяють країну у бідність, кризу та борги. Зрозуміло, що це напряму впливає на електоральні настрої населення.

Влада добре розуміє, що із такими рейтингами перемогти на виборах Юлію Тимошенко та партію "Батьківщина" можна лише, якщо "прикрутити" активність громадських активістів, "включити" адмінресурс та гречку, мати "ручну" ЦВК. І зараз робить усе, аби скористатись усіма цими інструментами. Чого лише варта маніпуляція з подачею президентом 14 кандидатів на членів ЦВК при 13 вакантних посадах, аби під час рейтингового голосування "відсіяти" зайвого кандидата.

Якщо сценарій із "відсіюванням" кандидата від "Батьківщини", яка є лідером електоральних симпатій, пройде, це свідчитиме, що Банкова піде шляхом масової фальсифікації виборів.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"