Українська правда

БЛОГИ

Юрій Мірошниченко: Обов'язок держави – належне забезпечення відповідних умов тримання ув'язнених та адаптації їх після звільнення
16.03.2018 16:20


Під час підготовки законопроекту про пенітенціарну систему (реєстраційний номер 7337) та практичного вивчення на місцях діючої системи установ виконання покарань, моніторингу дотримання в них норм та умов тримання засуджених ми отримали багато матеріалу, проаналізували його та маємо план подальших дій.

Однією з тем, яка болюче відгукується в душі, є два аспекти: не належне забезпечення мінімальних умов тримання ув'язнених та адаптації їх після звільнення.

Умови в СІЗО часто не те, що не належні, іноді вони просто жахливі, хоча за останні роки є певна позитивна динаміка. ООН і ОБСЄ не одноразово наголошували на недопустимих умовах в українських СІЗО. Здорова людина, попадаючи до установу виконання покарання з великою вірогідністю може вийти звідти хворою. Слід відзначити, що така ситуація складалася десятиліттями, а Міністерство юстиції, яке сьогодні управляє пенітенціарною системою усвідомлює реальний стан справ і вживає заходів до покращення ситуації.

Соціальна адаптації ув'язнених сьогодні, по суті, лише починає впроваджуватися. Звільнившись з місць позбавлення волі, людина залишається в більшості випадків напризволяще. Без житла та місця роботи, зацькована суспільством. Тому підсилення служби пробації, основний обов'язок якої якраз полягає у тому, щоб допомогти особі у ресоціалізації: з пошуком житла, допомогти стати на облік в службу зайнятості, налагодженні соціальних зв'язків.

Щодо самої служби пробації. Фінансування, можна сказати, менше за мінімальне. За даними Міністерства юстиції, на початку 2017 році заробітна плата працівника пенітенціарної служби була у 4 рази нижча, ніж зарплата у Нацгвардії. Мінімальна зарплата в системі залишається 5 тисяч гривень, це при тому, що її все-такі підняли. А кадровий склад, кваліфіковані працівники просто-напросто шукають собі інше місце роботи. І це є проблемою. Проблемою для суспільства, що зустріне абсолютно неадаптовану до життя людину, яка з великою вірогідністю повернеться до старої справи, щоб повернутися туди, де по меншій мірі, він не буде хвилюватися за завтрашній день, тобто у місця позбавлення волі. Це замкнуте коло вкрай потрібно розірвати.

Проблема велика. Виклики для нас, парламентарів, ще більші. Вже зроблено багато задля того, щоб критична ситуація зрушилася з місця. Але це лише початок. Наш обов'язок перед громадянами – повернення у суспільство соціально адаптованої, фахово та емоційно обізнаної людини. Та забезпечення їй належних умов для життя.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"