Українська правда

БЛОГИ

Тимофій Бадіков: Маркери цивілізації для України
13.03.2018 16:45


Всесвітній день здоров'я в Україні

Чи не найбільша увага у кожній країні світу приділяється правам громадянина на охорону здоров'я. Найвищою цінністю суспільства є життя людини, а наше з вами завдання зробити це життя якомога довшим та якісним. Саме здоров'я є найсильнішим фактором, що визначає повсякденне життя людини, його соціальне та суспільне оточення.

Наприкінці другої половини минулого століття світова спільнота створює спеціалізовану установу Організації Об'єднаних Націй – Всесвітню організацію охорони здоров'я, статут якої був прийнятий 7 квітня 1948 року. За два роки, починаючи з 1950, день 7 квітня офіційно став Всесвітнім днем здоров'я, що відзначається у більшості країн світу.

Основна мета проведення Всесвітнього дня здоров'я – привернення уваги суспільства до проблем, які ВООЗ намагається подолати разом зі світовою громадськістю. Наприклад, темою Всесвітнього дня здоров'я у 2016 був діабет; у 2017 – депресія... Як правило, акцент робиться на ті проблеми громадського здоров'я, які чинять найбільший вплив на якість життя людини та суспільства.

Всесвітній день здоров'я 2018

Цього року, у 70-ту річницю свого створення, ВООЗ піднімає питання доступності медичних послуг до усіх верств населення у кожній точці нашої Планети. Всесвітнє охоплення послугами охорони здоров'я (ВОПОЗ) має стати визначним здобутком людства. Експерти ВООЗ сформулювали основні ідеї цьогорічного Дня здоров'я:

- Доступ до якісних медичних послуг має бути забезпеченим для кожної людини тоді і у тому місці, де є в тому потреба, незважаючи на фінансове та соціальне положення пацієнта. 


- Право на здоров'я та якісне медобслуговування має бути для всіх, і ніхто не повинен робити вибір між гарним здоров'ям та іншими потребами. 


- ВОПОЗ – цілком досяжна мета, і приклад деяких країн це наочно демонструє. Наразі завдання таких держав є підтримання належного рівня ВОПОЗ, яке відповідає очікуванням суспільства. 


- Кожна країна має докладати зусиль для досягнення належного рівня ВОПОЗ (і Україна не є виключенням). 


- Якісні медичні послуги для всіх стануть можливими лише за тих умов, коли система охорони здоров'я країн буде спрямована не на хвороби чи інститути, а на людей. 


- Кожна людина може долучитися до обговорення проблем суспільного здоров'я та внести свій вклад до розвитку ВОПОЗ. 


ВАЖЛИВО

Жодна країна світу, навіть найбагатша, не в змозі безкоштовно забезпечити усіх своїх громадян всіма можливими медичними послугами. Коли ми говоримо про ВОПОЗ, то мова йде про доступ до пакету мінімальних медичних послуг. При цьому варто зазначити, що країна має поступово розширювати охоплення послугами охорони здоров'я при надходженні додаткових ресурсів.

Доступність медицини: Україна та світ

Тематика цьогорічного Дня здоров'я є однією з найважливіших та найгостріших у світі. Згідно із статичними даними, які надає ВООЗ, сьогодні більше половини людей не в змозі отримати бодай елементарні медичні послуги. Більше 100 мільйонів населення світу живе за менш ніж 2 долари США в день через те, що їм доводиться сплачувати за медичні послуги з власної кишені.

Якщо сім'я витрачає на медичні послуги більше 10% свого сімейного бюджету, то такі витрати кваліфікуються як катастрофічні. Це одна з найбільш значущих проблем, яка охоплює не тільки бідні, але й багаті країни, де медичні послуги занадто дорогі.

Правдивої статистики, яка б показала рівень забезпеченості медичними послугами українців, у нас немає. Та без цифр ми прекрасно розуміємо, наприклад, я якими труднощами стикаються жителі сіл. На місцях бракує фахівців та транспорту. Проблема погіршується ще й масовим виїздом наших лікарів з країни на роботу в інші держави. Чимало населених пунктів в Україні, де навіть немає кардіолога, при тому, що серцево-судинні хвороби є основною причино смертності в Україні. Натомість Конституція України гарантує кожному жителю нашої країни доступ до якісного медичного обслуговування. Зокрема, стаття 4 Закону України про охорону здоров'я зазначає рівноправність громадян, демократизм і загальнодоступність медичної допомоги та інших послуг у сфері охорони здоров'я.

Для покращення рівня медичного обслуговування, зокрема у сільській місцевості, у вересні минулого року Президент подав на розгляд проект закону N7117 "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості". Варто зазначити, що цей законопроект визначався як невідкладний, і у листопаді 2017 він був ухвалений, а наприкінці грудня – підписаний Президентом країни. Цим законом, зокрема, передбачається створення усіх умов для укомплектування закладів охорони здоров'я потрібним обладнанням та ліками для надання первинної медичної допомоги. Значна увага приділяється розвитку телемедичних технологій, що особливо актуально саме для сільської місцевості. Чи покращив цей закон рівень обслуговування населення на селі, говорити зарано, адже прийнятий він був нещодавно.

Всесвітні кампанії ВООЗ

Для того аби привернути увагу до найважливіших проблем сьогодення у царині суспільної охорони здоров'я, ВООЗ проводить різні кампанії. Проведення днів здоров'я – потужний інструмент, який дозволяє привернути увагу суспільства до проблеми та спрямувати зусилля на її вирішення.

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

У 1982 році за рішення ВООЗ та Міжнародного союзу боротьби з туберкульозом та легеневими захворюваннями (International Union Against Tuberculosis and Lung Disease) 24 березня став Днем боротьби із туберкульозом. Ця дата була обрана невипадково. 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох оприлюднив своє відкриття – збудника туберкульозу, за що у 1905 році отримав Нобелівську премію. Символом Дня боротьби з туберкульозом є біла ромашка, що символізує можливість вільно дихати.

За даними ВООЗ, щорічно на туберкульоз хворіють близько 10 мільйонів осіб, а близько 1,5 мільйона помирає внаслідок цієї хвороби. Варто зазначити, що у боротьбі з цією недугою зусиллями ВООЗ були досягнуті важливі здобутки. Так, з 1990 по 2015 роки смертність від туберкульозу знизилася на 47%. Стратегія ВООЗ з ліквідації туберкульозу передбачає зниження смертності від туберкульозу на 90% та зниження рівня захворюваності на 80% з 2015 по 2030 роки. Всесвітній день боротьби з туберкульозом є одним з елементів, що дозволяє досягати успіхів у боротьбі з цією хворобою.

Щороку в Україні фіксується 20-25 тисяч випадків захворювання на сухоти. Державна політика у сфері протидії захворюванню на туберкульоз регулюється Законом про протидію захворюваності на туберкульоз. Але, як ми бачимо, цього не досить для подолання цієї проблеми.

24-30 квітня – Всесвітній тиждень імунізації

Вже вдруге громадська організація "Батьки за вакцинацію" проводитиме в Україні тиждень імунізації у рамках Європейського та Всесвітнього тижнів імунізації.  

Основними завданнями, які ставить перед собою цей захід, є привернення уваги до важливості імунізації; сприяння розумінню конкретних кроків, які необхідно зробити для успішної реалізації Глобального плану дій, що стосуються вакцин; продемонструвати роль вакцинації у сталому розвитку та безпеці в охороні здоров'я.

Проведення заходів щодо пропагування вакцинації в Україні має неабияку актуальність з огляду на катастрофічний рівень імунізації населення. Спалах поліомієліту у 2015, випадки правця серед дітей та нинішня ситуація з кором показали, як багато у нас роботи попереду.

1 грудня – Всесвітній день боротьби проти СНІДу

У 1987 році співробітниками Глобальної програми по боротьбі зі СНІДом Джеймсом Бунном та Томасом Неттером було запропоновано відзначати Всесвітній день боротьби проти СНІДу 1 грудня (починаючи з 1988 року). Ця дата була обрана через вибори президента США наприкінці 1988 року. Автори ідеї підрахували, що саме 1 грудня буде ідеальною датою для такого заходу, адже ЗМІ у цей час втомляться говорити про вибори, і цю новину радо підхоплять провідні американські ЗМІ. Так і сталося.

Всесвітній день боротьби проти СНІДу – це своєрідне нагадування людству про існування цієї проблеми. Це солідарність з ВІЛ-позитивними людьми, а також пам'ять про тих, хто став жертвою цієї хвороби.

За масштабами розповсюдження ВІЛ Україна, на жаль, лишається лідером серед європейських країн. За оцінками UNAIDS, в Україні проживає більше 240 тисяч людей з ВІЛ-інфекцією.

Всесвітня організація охорони здоров'я ставить амбітну мету – повністю подолати цю хворобу до 2030 року. Над цим зараз працюють вчені, медики, а також численні благодійні організації, які допомагають ВІЛ-позитивним людям захищати свої права та адаптуватися в соціумі. В Україні однією з таких організації є Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ. Нещодавно активісти цієї організації влаштували акцію з вимогою до Київського апеляційного суду не підтримувати Велику Фарму, яка через недосконале українське законодавство продає державі життєво важливий препарат для ВІЛ-позитивних людей за ціною, що у 5 разів вища за ринкову! Зокрема, активісти наголошували на використанні практики так званих "вічнозелених патентів", через які фармкомпаніям вдається на абсолютно законних підставах штучно утримувати надвеликі ціни.

Що ти можеш зробити для покращення здоров'я суспільства

Всесвітні дні здоров'я – це нагода сказати кожному з нас, що рівень медицини і громадського здоров'я в цілому залежить не тільки і не стільки від влади, як від кожного з нас. Тільки у кооперації з громадянським суспільством можна забезпечити кожну людину доступом до медичних послуг, якісних продуктів харчування, чистої води та інших елементів здорового способу життя. При цьому у кожного є свої завдання:

- Виконавча влада (профільні міністерства) впроваджують зміни у політиці (реформи), які б сприяли економічному зростанню та соціальному розвитку. 


- Парламентські комітети є свого роду арбітрами та сполучною ланкую між тими, хто розробляє законопроекти та тими, хто їх впроваджує у життя. 


- Завданням політичних партій є розробка програм, які б задовольняли населення. 


- Професійні асоціації та організації громадянського суспільства працюють над захистом працівників медичної сфери та пацієнтів. 


- Засоби масової інформації сприяють кращому розумінню населенням проблем, які існують у сфері охорони здоров'я. 


Відзначення Днів здоров'я в Україні – це і чіткий сигнал міжнародній спільноті, який говорить, що громадянське суспільство в Україні звертає увагу на глобальні виклики. Як показує досвід, лише у тісній кооперації з іншими державами та наднаціональними органами можна досягти успіху у боротьбі з багатьма хворобами та проблемами, які непокоять людство.

Від себе хочу зазначити, що організація Платформа здоров'я разом з іншими громадськими організаціями та об'єднаннями інформує суспільство про стан системи охорони здоров'я в Україні, чинить тиск на органи законодавчої і виконавчої влади задля ухвалення потрібних для населення законів, а також вносить свої пропозиції, спрямовані на покращення якості життя українців.

Варто зазначити, що за останні роки серйозним інструментом комунікації та суспільного тиску стають соціальні мережі, завдяки яким можна розповсюджувати інформацію та обговорювати нагальні питання. Платформа здоров'я закликає кожного небайдужого поширити інформацію про Всесвітні дні здоров'я та наголосити на проблемі доступності медичних послуг у нашій державі. Не забуваймо нагадувати один одному про наявні проблеми та виклики у нашій країні. Кожен із нас на своїй сторінці у соціальній мережі може розмістити білу ромашку, або стрічку у знак солідарності з ВІЛ-позитивними людьми. Або ж ви можете просто розказати про те, як робите щеплення своїй дитині, розуміючи важливість цього заходу для збереження здоров'я не тільки власних дітей, а й усіх оточуючих. Такі речі роблять нас сильнішими та ближчими до цивілізованого світу.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"