Українська правда

БЛОГИ

Віталій Шабунін: Не Трухановим єдиним або Про найгуманніший український суд
16.02.2018 11:26


Вчора суд відпустив на поруки скандального мера Одеси Геннадія Труханова, який напередодні отримав підозру від детективів НАБУ, а ще раніше 2 місяці переховувся за кордоном.

Це вже стало business as usual для української Феміди – роками затягувати суди над корупціонерами, затриманими детективами НАБУ.

Наприклад, суддя у справі екс-голови Романа Насірова змусив прокурора вголос зачитувати обвинувальний акт на майже 800 сторінок.

Засідання відбуваються раз на місяць та тривають близько години. Тому за перші 2 місяці слухань справи у суді вдалося зачитати лише 57 сторінок з 774 необхідних. Таким темпом акт зачитуватимуть ДВА РОКИ, навіть не переходячи до суті справи.

Є ще й безліч інших прикладів затягування суддями розгляду справи на роки. І поки судді відтягують заслужене покарання, корупціонери наповну насолоджуються вкраденим у нас грошима.

Син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков у змові із заступником міністра реалізували корупційну схему і закупили для Нацгвардії неякісні рюкзаки за завищеними цінами. Сума завданої державі шкоди – 15 мільйонів гривень.

Обвинувачення вимагає взяти обох під варту, але найгуманніший український суд відпускає їх під особисте зобов'язання. Підписка про невиїзд по-старому. І що ми дізнаємося пізніше про невиїздного Авакова-молодшого? Виявляється Новий рік він святкував не в Україні, а в Італії. Невиїзний, в Італії.

А ви думали, затримані НАБУ чиновники сидять у СІЗО, очікуючи на рішення суду? Ні, звичайно. Найгуманніший український суд відпускає їх на волю часто навіть без сміхотворних застав.

Ось вам ще кілька прикладів неадекватно гуманного відношення українських суддів до ТОП-корупцінерів.

Детективи НАБУ встановили, що Микола Мартиненко є організатором злочинної групи, що вкрала з державного (тобто нашого з вами) підприємства "Східний ГЗК" 17 мільйонів доларів, приблизно – 462 мільйонів гривень.

Обвинувачення вимагає взяти Мартиненка під варту, але найгуманніший український суд відпускає його на поруки народних депутатів Народного Фронту.

Детективи НАБУ встановили, що заступник Міністра оборони разом з підприємством "Трейд Коммодіті" закупили палива для армії за завищеними цінами. Сума завданої державі шкоди – 150 мільйонів гривень.

Обвинувачення вимагає взяти під варту. Найгуманніший український суд спочатку обирає домашній арешт, а згодом відпускає під особисту поруку.

НАБУ розслідує справу, у ході якої був накладений арешт на 450 мільйонів гривень. Гроші фактично належать Вадиму Альперіну, який роками займався контрабандою в партнерстві, до речі, з суддями. Альперін пропонує детективам НАБУ хабар у розмірі 800 тисяч доларів (!!!), за що його затримують детективи.

Обвинувачення вимагає взяти Альперіна під варту, надаючи докази його ізраїльського громадянства, що дозволить останньому спокійно втекти з країни. Найгуманніший апеляційний суд відпускає Альперіна під заставу у 141 тисяч гривень. Це п'ять з половиною тисяч доларів. Хабар у 800 тисяч доларів, а застава в 5,5 тисяч.

Ще є приклади, коли найгуманніший український суд не те, що під варту не брав корупціонерів, а й навіть від займаної посади не відстороняв.

Наприклад, детективи НАБУ зібрали докази незаконного збагачення на суму понад 10 мільйонів гривень та брехню в декларації голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової. Це ключовий державний орган, який контролює ефективність використання наших податків.

Протягом слідства детективи встановили, що підозрювана перешкоджає розслідуванню, здійснюючи вплив на підлеглих осіб.

НАБУ звернулися до суду з вимогою відсторонити Гаврилову від посади на час розслідування, проте найгуманніший український суд відмовив. Тобто людина, яку звинувачують у незаконному збагаченні, й далі керує Державною аудиторською службою.

І це далеко не всі приклади.

Єдине, що може зупинити цей показовий, наглий і цинічний "бєспрєдєл" – створення антикорупційного суду.

Описане вище повністю влаштовує Блок Петра Порошенка і Народний Фронт, які заблокували проходження відповідного законопроекту у Верховній Раді.

Якщо ці дві партії та їхні лідери не розблокують створення антикорупційного суду, мало буде не голосувати за них. Треба буде активно агітувати проти них.

Тоді ми отримаємо шанс, що такий необхідний країні антикорупційний суд створять їхні наступники. А те чи створять наступники – залежить від нас.

Але факт, якщо БПП та Нарфронт не проголосують за антикорупційний суд зараз, після виборів вони його не створять точно.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"