Українська правда

БЛОГИ

Олександра Дрік: Систему е-декларування вбиватимуть через непрозорий аудит. Дубль 2
15.02.2018 12:40


Після невдалої спроби наприкінці минулого року НАЗК придумали ще один спосіб обрати ручних аудиторів на системи е-декларування - лазівку для цього вони знайшли в умовах проведення публічних закупівель. Для цього вони двічі поспіль оголосили тендер на проведення аудиту таким чином, щоб торги не відбулися.

Справа в тому, що Закон "Про публічні закупівлі" дозволяє провести закупівлю послуги не на тендерних, а на договірних умовах – у виняткових випадках, "якщо замовником було двічі відмінено тендер через відсутність достатньої кількості учасників, при цьому предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, а також вимоги до учасника не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації".

19 січня 2018 НАЗК оголосило перший тендер, який не відбувся 4 лютого, і вже наступного дня вони оголоси другий тендер. Про те, щоб торги не відбулись НАЗК потурбувались: про перший тендер навіть новини на сайті немає, а інформація про другий була опублікована лише 13 лютого - за тиждень до кінцевого строку подання тендерних пропозицій і два дні після закінчення терміну для отримання роз'яснень по умовах тендеру. Ну і правда, для чого повідомляти про те, що шукаєш аудиторів, коли ти їх вже знайшов і треба тільки пройти формальну процедуру.



Про те, що аудиторів вже знайшли (і це хтось із орбіти впливу Держспецзв'язку) свідчать і критерії для учасників. Як і під час попередньої спроби вони є дискримінаційними, тобто такими, що дуже сильно обмежують коло потенційних аудиторів.

Наприклад, учасником може бути лише той, хто має "умови для роботи зі службовою інформацією" та має програмне забезпечення із сертифікатом відповідності або експертним висновком - обидві умови напряму пов'язані із Держспецзв'язком. Тобто учасником може бути лише та компанія, на яку Держспецзв'язок має безпосередній вплив. Також вимоги передбачають довідку про досвід роботи на українському ринку не менше 5 років, що відрізає можливість брати участь у тендері міжнародних компаній.

Якщо схема із відбору ручних аудиторів вдасться, аудит буде проводити або якась із структур Держспецзв'язку, або компанія, на яку Держспецзв'язок має безпосередній вплив. А я нагадаю, що структура Держспецзв'язку ДП "УСС", яка наразі адмініструє реєстр, ще минулого року обгрунтовувала необхідність створення нової системи е-декларування – вартістю $12 мільйонів доларів і тривалістю робіт 4 роки. Суть їхніх аргументів зводиться до того, що існуюча система погана. ДП УСС також обгрунтовують, що система настільки погана, що неможливо запустити автоматизовану перевірку декларацій - наріжний камінь в історії з саботажем е-декларування, через який Україна вже втратила 600 мільйонів євро. Це дуже показово, враховуючи що саме структури Держспецзв'язку "доопрацьовували" систему ще до її запуску – саме тоді Президент Порошенко сказав дослівно, що "програма кардинально перероблена". Виходить, що або Президент брехав нам всім і міжнародникам, або Держспецзв'язок брехав всім, включно з Президентом. Але саме для того, щоб перевірити, хто кому брехав, і потрібен незалежний аудит (експертиза).

І зараз увага - всі небхідні рішення про такий аудит були прийняті: НАЗК, Прем'єром Гройсманом і урядом, а міжнародні донори підтвердили свою готовність його підтримати, але аудит заблокований через те, що... Держспецзв'язок відмовляється дати доступ незалежним експертам до системи для проведення такого аудиту.

У цей же час замість того, щоб залучити іноземних експертів, НАЗК оголошує тендери з такими умовами, щоби аудит проводили або структури Держспецзв'язку або компанії, на який вони мають вплив. Тобто Держспецз'язок буде перевіряти самих себе, щоби прийти до висновку, яких в них вже готовий - що система погана і треба робити нову.

Я звертаюсь до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана: припиніть цей цирк. Кінець кінцем, Ви очолюєте виконавчу владу, де два органи виконавчої влади саботують роботу системи е-декларування, який Уряд назвав головним антикорупційним заходом 2016 року і минулого року визначив одним із своїх пріоритетів до 2020 року. Організуйте врешті-решт незалежний аудит - для цього треба Вам, як Прем'єр-міністру просто звернутись офіційно до визнаних міжнародних аудиторських компаній, наприклад, EY, PWC, Делойт та міжнародних партнерів України, які вже не раз висловлювали готовність допомогти.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"