Українська правда

БЛОГИ

Тимофій Бадіков: ''Платформа здоров'я'' – разом до якісної медицини
20.11.2017 14:40


Наша країна нарешті починає робити перші кроки у реформуванні системи охорони здоров'я. Чи задоволені ми прийнятими законами і роботою уряду? Звісно, що ні... Але це перші паростки змін, які під тиском громадянського суспільства вже стають реальністю.

Метою ж громадської організації "Платформа здоров'я" є приведення української охорони здоров'я до найвищих світових стандартів, і ми знаємо, як це зробити. Наразі нам важлива підтримка з боку суспільства. Ми охоче закликаємо фахівців різних напрямів і просто небайдужих громадян долучитися до створеної нами "Платформи здоров'я" – майданчика активних людей, для яких найвищою цінністю стане здорове українське суспільство.



Для чого ми це робимо?

Основна мета "Платформи здоров'я" – забезпечення умов у державі, яка гарантує своєму громадянину право на здоров'я – природню та абсолютну життєву цінність людини.

На жаль, сьогодні право на здоров'я у пересічного українця залишається глибоко не реалізованим. "Безкоштовна" вітчизняна медицина виявилася занадто дорогою для нас, адже через недолугу і корумповану систему ми втрачаємо найцінніше – людські життя. Україна посідає перші позиції за рівнем смертності серед європейських країн, і ця ситуація з роками тільки погіршується.

Реформу медицини, яку зараз гаряче обговорюють, потрібно було вводити ще 25 років тому. З одного боку, ми значно відстали навіть від наших найближчих сусідів. Але з іншої сторони, сьогодні Україна має унікальний шанс – скористатися досвідом країн, які вже проводили такі реформи. Ми можемо взяти усе найкраще, що впроваджувалося, наприклад, у Польщі чи Грузії, врахувати помилки, яких допускалися уряди цих країн, та запровадити у себе більш ефективну модель охорони здоров'я, яку було б направлено на забезпечення якісного життя громадянина. Однією із яскравих таких прикладів є система eHealth, яка при правильному підході може стати найкращою електронною системою у світі, адже при її розробці враховувався досвід подібних систем в інших країнах.

"Платформа здоров'я" створюється з метою формування в суспільстві спільного бачення розвитку вітчизняної системи охорони здоров'я. Сьогодні в наших реаліях, чи не єдиним, ефективним важелем впливу на владу є суспільний тиск. Чим більше людей будуть обізнані у питаннях власного і суспільного здоров'я, тим швидше будуть відбуватися зміни на краще.

Що ми будемо робити

У першу чергу "Платформа здоров'я" має стати об'єднанням критичної маси людей, які зможуть забезпечити незворотність реформ. Нам украй важливо залучити якомога більше людей до цього проекту, а також підготувати "Агентів здоров'я", які спільними зусиллями зможуть реалізувати реформування системи охорони здоров'я.

Після широкого обговорення, проведення ряду стратегічних сесій ми визначилися з трьома основними пріоритетами, а саме:

• Право на здоров'я. Кожен громадянин має усвідомлювати своє право на здоров'я, а також нести за це відповідальність.

• Безпека громадського здоров'я – створення умов, що сприятимуть дотриманню здорового способу життя.

• Здоров'я як основа якості життя. Основною метою цього напрямку є покращення здоров'я нації, що є важливим фактором розвитку суспільства і країни.

По всіх вищезгаданих напрямках нами вже розроблено чіткий план дій, і його можливо реалізувати лише сконцентрувавши людські ресурси і ідеї. Ми пропонуємо суспільству брати ініціативу у свої руки і стати локомотивом змін, яких Україна так потребує. Зі свого боку, я як Голова правління громадської організації "Платформа здоров'я" та заступник голови Громадської ради при МОЗ робитиму усе можливе задля якнайшвидших якісних перетворень у вітчизняній охороні здоров'я.

Долучайся до "Платформи здоров'я" – відкритого майданчику для всеосяжної реформи охорони здоров'я в Україні: https://goo.gl/r2cm9t.






^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"