Українська правда

БЛОГИ

Ігор Головань: Підроблено у прокуратурі?
20.11.2017 12:58


Трохи більше ніж рік тому я писав про дивну активність прокуратури Донецької області, яка з явно гідним кращого застосування ентузіазмом переслідує іноземного бізнесмена, громадянина Федеративної Республіки Нігерія Езуму Інносента.

У 2016 році, давно перебуваючи за межами України, нігерієць з мережі Інтернет з подивом дізнався про те, що українські прокурори оголосили його у розшук.

Як вдалося згодом з'ясувати, постанову про оголошення Езума І. у розшук виніс прокурор Красноармійської місцевої прокуратури Анищенко А.О.

Для обґрунтування своїх дій Анищенко А.О. використав матеріали закритої ще у 2008 році Генеральною прокуратурою України кримінальної справи, що дуже підозрілим способом були отримані з території, яка роками не контролюється українською владою.

Ці таємничі матеріали начебто надійшли до прокуратури Донецької області 19.10.2015 року за заявою від громадянина Деревльова І.А...

Всі, хто колись мав справу з прокурорами, знають, наскільки буває непросто всунути їм якийсь папірець.

А тут несподівано прокурори виявили супернаївність і архідовірливість, а тому навіть не замислились, яким чином до приватної особи могли потрапити матеріали справи, що зберігалися в архіві слідчого відділу Донецького МУ ГУМВС України. Адже у тому приміщенні з 2014 року здійснює свою діяльність так зване "управління поліції МВС ДНР".

Супернаївність прокурорів полягає ще у тому, що за фактом умисного вбивства Дєрєвльова І.А у м. Донецьку під процесуальним керівництвом прокурорів тієї ж самої прокуратури Донецької області з 11.07.2014 року здійснюється кримінальне провадження!

А замислитись прокурорам варто було з багатьох причин.

По-перше, матеріали передані вибірково, а конкретно чомусь "загубилася" постанова про закриття кримінальної справи Генеральною прокуратурою у зв'язку з відсутністю у діях Езума Інносента такого складу злочину, як замах на умисне вбивство, як і "загубилися" рішення Печерського районного суду м. Києва та Апеляційного суду м. Києва від 2009 року, якими зазначена постанова була залишена в силі після її перегляду. Да що там "загублені" процесуальні рішення, "загубилися" також ключові речові докази!

А по-друге, як тепер встановлено експертами, заяву від імені Дєрєвльова І.А. підписано зовсім не Дєрєвльовим!

Таким чином, прокурор Красноармійської місцевої прокуратури Анищенко А.О. на підставі невідомо ким надісланих з "поліції МВС ДНР" паперів, без жодного розслідування та перевірки справжності отриманих документів, оголосив у листопаді 2015 року у міжнародний розшук іноземного бізнесмена за підозрою у вчиненні замаху на умисне вбивство!

І зробив він це після того, як це обвинувачення у замаху на умисне вбивство було у встановленому законом порядку визнано необґрунтованим рішенням Генеральної прокуратури, а кримінальну справу закрито 17.06.2008 року!

Врешті решт, тим самим прокурором Анищенко А.О. було змінено підозру на спричинення тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Але ж це справа приватного обвинувачення, яку за законом не можна розпочати без заяви потерпілого, якої до прокуратури Донецької області не надходило, враховуючи висновок експерта про підробку підпису виконаного від імені Дєрєвльова І.А. в заяві до прокуратури Донецької області, за якою були отримані папери з "ДНР".

Така бурхлива діяльність прокурора призвела до того, що іноземний бізнесмен за ініціативою України знаходиться у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за підозрою у незаконно розпочатій справи приватного обвинувачення (ч.1 ст.122 Кримінального кодексу України), за діючим рішенням Селидівського міського суду Донецької області про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за підозрою у замаху на умисне вбивство "ч.2 ст.15, ч.1 ст.115 КК України), та на підставі паперів, отриманих з "поліції МВС ДНР" відділом прийому громадян прокуратури Донецької області на підставі заяви з підробленим підписом.

Що сталося б у аналогічному випадку з прокурорськими чиновниками будь-якої цивілізованої країни навіть уявити страшно.

Але ж у нас не будь-яка цивілізована країна.

Жодних дій протягом 2015 – 2017 років щодо дослідження вищезазначених фактів прокуратурою здійснено не було. Навпаки обставини викрадення зі справи офіційних документів ГПУ та судових рішень наполегливо покривається прокурором Донецької області Бондаренком Є.В. та його першим заступником Лівочкой О.В., про що свідчить відверте небажання керівництва прокуратури Донецької області розслідувати обставини викрадення офіційних документів з приміщення "поліції ДНР", очевидної підробки підпису в заяві від імені Дєрєвльова І., за якою викрадені матеріали потрапили до цієї прокуратури незаконного притягнення прокурором Анищенко А.О. іноземного бізнесмена до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження, що було розпочато за наведеними вище фактами за повідомленням АО "Головань і Партнери" про злочини двічі закривалось слідчим під процесуальним керівництвом прокуратури Донецької області по суті без проведення розслідування.

В травні 2017 року остання постанова про закриття зазначеного кримінального провадження була скасована Приморським районним судом м. Маріуполя, однак керівництво прокуратури Донецької області вважає закриття кримінального провадження "цілком законним".

Тому чи слід дивуватися більш ніж скромним успіхам українських прокурорів у протистоянні справжнім злочинцям?

Не до того їм, власними проектами разом з "колегами з ДНР" зайняті.





^ Догори | УКР | РУС
   Головна | Новини | Публікації | Колонки | Блоги
©2000-2015 "Українська правда"